Construirea unei societăți inteligente

Cea mai tare afirmație din interviul acordat de Bogdan Padiu ziarului Capital anul trecut, pe tema unor sisteme integrate inteligente este: construirea unei societăți inteligente. Sau cel puțin asta mi-a plăcut mie cel mai mult. Vă invit să citiți interviul, e interesant. Pentru cine nu știe, Bogdan Padiu este actualul CEO al grupului Teamnet, grup de firme înființat și controlat nemijlocit, până prin 2012, de Sebastian Ghiță.

Bogdan Padiu - Teamnet

Ca idee de bază, eu am reținut din interviu o dezvoltare tot mai mare a componentei IT ca schelet sau coloană vertebrală pe care se va grefa apoi nu doar ceea ce ține de informatică (calculatoare, telefoane inteligente) ci practic întreaga societate a viitorului. Internet of Things este un lucru de care auzim tot mai des și se referă la interconectivitatea unei multitudini de dispozitive care toate au, mai nou, procesoare sau creiere artificiale. Iar acest viitor începe deja să ne fie accesibil.

La întrebarea “Care sunt principalele tendinţe tehnologice şi care sunt previziunile Teamnet pentru evoluţia lor în 2016?”, Bogdan Padiu a răspuns: “Inteligenţa artificială, realitatea virtuală, avioanele fără pilot sau oraşele inteligente sunt doar câteva dintre domeniile pe care tehnologia are potenţialul să le revoluţioneze în viitor.”. Adevărat. Vedem în jurul nostru tot mai des drone, mașini sau proiecte de mașini cu pilot automat (Google, Tesla, chiar Apple), dispozitive inteligente (chit că, cel puțin momentan, televizoarele smart sunt un mare eșec) etc. Ar fi interesant să ne gândim, nu la 2017, ci peste 30 de ani: cum va arăta lumea în care vor trăi nepoții noștri?

În sfârșit, ce voiam să vă spun este că Teamnet, grup aflat în atenția publică de alaltăieri, e privit ca un dezvoltator destul de puternic de la noi din regiune. A câștigat acum câteva luni un contract pentru dezvoltarea infrastructurii informatice a BNR, în fața celor de la Telekom. Are o divizie de automatică și drone, se ocupă și de inginerie. A câștigat de-a lungul timpului o mulțime de contracte cu statul, în domeniile în care activează. Dispune de 600 de angajați și oferă servicii externalizare it pentru clienți mari și mijlocii. Iar printre investitorii lor se numără, de exemplu, Banca Mondială.

Așa că e destul de interesant de văzut dacă zvonurile se confirmă și cum va evolua, mai departe, Teamnet. După cum e interesant să trăim în România, o țară scindată în două. Cu economia la pământ, dar cu cel mai rapid internet din lume. Cu clienții care se plâng că firma ce le găzduia afacerea online pentru 3 euro a fost spartă, dar cu soluții autohtone de externalizare a serviciilor IT la care apelează instituții ca BNR și în care investesc instituții ca Banca Mondială. Cu contracte de milioane în diverse domenii, dar care nu sunt decât sifonări de bani. Și exemplele pot continua.

Dintre toate, poate cel mai interesant e faptul că persoana pe care Bogdan Padiu a succedat-o la la conducerea Teamnet este Sebastian Ghiță. 🙂

Lasă un răspuns