Cum faci rost de bani până la salariu

Pe vremea lui Ceaușescu exista o singură instituție mare și lată de unde puteai lua împrumut sau unde puteai depune bani: CEC-ul. Ea există și acum, dar pe lângă au apărut o mulțime de bănci. Și pe lângă bănci, au apărut o mulțime de alte IFN-uri, adică Instituții Financiare Nebancare, ce au ca obiect de activitate împrumuturile, finanțările și tranzacțiile. De exemplu, casele de schimb valutar sunt astfel de firme cu regim special. Partea interesantă că e printre ele au apărut și câteva care îți pot oferi un credit pana la salariu și îți pot rezolva o problemă urgentă.

card bancar

Astăzi există deci două locuri de unde poți lua bani: de la bancă (oricare bancă, evident) și de la o instituție de acest tip, nebancară. Unora poate vi se pare că băncile sunt o opțiune cumva mai solidă, mai sigură și mai avantajoasă decât o firmă de care nu ați auzit până acum. Posibil. Dar pe mine, băncile n-o să mă convingă niciodată. De ce? Pentru că o bancă te lasă să iei un credit uriaș, pe 30 de ani. Sigur, e frumos în primul an, când te vezi cu banii în mână și apoi cu casa nouă, dar după 5-10 ani începi să-ți blestemi viața și faptul că nu poți demisiona până nu-ți găsești ceva sigur, că ratele trebuie să le plătești și mai ai încă 20 de ani de sclavie.

Dincoace e mai simplu. Sau extra-simplu, dacă ne luăm după numele site-ului din link. Intri la ei pe site, aplici de pe laptop sau de pe mobil (sunt economiști, ce vreți) la un credit până la salariu, atașezi o poză de la buletin (cartea de identitate) și încă una la extrasul de cont, după care aștepți. De obicei nu prea mult, ei zic că în maxim 24 de ore ai banii pe card. Totul se face online. Poți primi o sumă cuprinsă între 200 și 2000 de lei, cu dobândă fixă pe zi și comisioane zero. Mă rog, citesc de pe site, eu n-am luat împrumut de la ei, cum n-am luat împrumut niciodată, de la nimeni.

Dar înțeleg ideea unor instituții de acest tip și a creditelor pâna la salariu. Pentru că e mult mai simplu și ușor așa, nu trebuie să te complici cu ditamai dosarul de acte, nu trebuie să stai la cozi, nu trebuie să aștepți. Mai mult, primești banii rapid. Și ăsta e avantajul principal: că poate ai nevoie uregentă de niște bani până la salariu, vrei să-ți cumperi ceva de pe OLX, poftim, sau ai o altă urgență, iar la bancă te-ar ține cu zilele. Sau poate ai deja credit la bancă și e mai greu să-ți faci încă unul.

Faptul că suma e mică (maxim 2000 de lei) e un avantaj și o măsură de siguranță, un fail-safe, atât pentru ei, cât și pentru tine. Pentru ei în sensul că nu te cunosc și vor să se asigure împotriva unor riscuri prea mari, că poate emigrezi cu banii în altă țară. Dar e și o măsură de protecție pentru tine, în sensul că nu poți sparge sume imense, ca după aceea să te trezești că ești îndatorat pe viață. Ți-ai luat ce ai ai avut nevoie, produsul de ocazie, ai plătit împrumutul când ai luat salariul și gata. Ai scpăat.

Sigur că, din punctul meu de vedere, ideal ar fi să ai bani lichizi la dispoziție pentru orice situație de forță majoră. Dar cum în practică lucrul ăsta se întâmplă destul de rar, pentru cei care aveți nevoie stringentă de bani foarte repede, de un credit până la salariu, există, iată, și această variantă.

Comments
 1. mihaelanistor

  Tot mai multa lumea apeleaza la astfel de imprumuri, doar ca unii pentru lucruri inutile si aberant de scumpe.
  Teoretic ar trebui sa apelam la ei pentru lucruri urgente. Practic cand gasim ceva frumos si nu ne putem abtine sa nu cumparam.

 2. ghelbere elena

  Nu am imprumutat bani de la institutie nebancara si sper nici sa nu imprumut. Imi ajung creditele pe care le am.

 3. Ethos

  Lol. Deci n-ai împrumutat de la IFN-uri, dar ai împrumutat de la bănci! 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: