De ce ai testa produsele altora?

Recent mi-am deschis un blog nou. E impropriu spus blog de IT,  deoarece nu se adresează informaticienilor, ci oamenilor interesați de gadgeturi, calculatoare, internet, evoluția tehnologiei șamd. N-are decât două articole, e cam golaș, că încă n-am avut timp să mă ocup de el, dar pe viitor îl voi dezvolta. Și cu ocazia deschiderii lui m-am întrebat care e faza cu blogurile de review-uri sau teste din domeniul IT.

test

Nu prea îmi dau seama de ce, ca posesor de blog de IT, ai dori să testezi, să zicem, un smartphone pe care îl vinde firma X. Firma respectivă îți trimite produsul în teste. Nu ți-l dă de tot, doar să-l testezi. Tu îl folosești câteva zile, mergi cu el pe coclauri să vezi ce semnal are, cum face poze etc, după care îi faci o recenzie pe blog. Și îl returnezi. Eu bine, eu nu prea văd ce ai de câștigat, ca blogger, în afacerea asta. După mine, tu nu faci altceva decât să scrii un advertorial gratuit pentru o anumită firmă.

Înțeleg că, dacă ai o comunitate care te citește, dacă ești o autoritate în domeniu, lumea se va înghesui să afle părerea ta despre ultimul telefon apărut pe piață. Sau calculator. Sau imprimantă. Sau ce o fi. Și în felul ăsta tu îți menții blogul în interesul publicului. Dar chiar și așa consider că timpul tău ar trebui remunerat. Nu părerea, nu faptul că zici de bine (sau de rău), ci faptul că ți-ai rupt din timpul tău câteva ore sau zile să testezi acel produs. Asta e gratis? Plus că feedback-ul tău nu îl trimiți doar firmei sau magazinului, ci îl publici pe blog, așadar contribui la întărirea acelui brand, îl promovezi.

Dacă suferi de o boală rară și mergi la un chirurg strălucit să te opereze, te primește oare gratuit, numai ca să își treacă în CV că a rezolvat și această boală? Sigur, dacă operația va fi un succes, asta o să-i întărească și mai mult renumele, făcându-l și mai căutat. Dar te operează gratis? Poate în cazuri de excepție sau când altcineva (o fundație) acoperă costul operației. Până și fetele care fac recenzii la produse de make-up le fac de obicei în sistem barter, nu le returnează după folosire. Sau sunt plătite.

De blogurile fără trafic și fără comunitate, cu zero comentarii, realizate pe subdomenii de wordpress.com și care conțin review-uri la diverse produse IT, pe care nu le citește nimeni, dar pe care, dacă totuși te apleci să le citești, descoperi că sunt traduceri ale unor articole similare de pe site-urile din afară, de ele nici nu mai vorbesc.

În concluzie, eu n-aș testa un produs doar așa, ca să am material pentru blog și să-i fac firmei publicitate. Cu atât mai puțin n-aș bate la poarta diverselor magazine pentru a beneficia de această minunată șansă. Sau îmi scapă mie ceva?

Comments
 1. mihaelanistor

  Exista companii care trimit produsele lor – noutatile – bloggerilor. Uneori ei solicita contacte noi. Tu poti sa scrii review cu bune si rele. Unele produse le-am primit, pe altele le-am solicitat eu. Dar am facut asta doar cu ce mi s-a potrivit. De cele mai multe ori valoarea unor produse depaseste costul unui articol. Si se mai intampla sa fii curios de un produs, dar sa nu doresti sa-l cumperi si atunci iti convine sa-l testezi inainte.

 2. Eu nu stiu daca cei care fac asta o fac gratis. Poate nu vor sa recunoasca faptul ca au primit spre testare produsul X pe care il poate pastra. Sau poate a primit spre testare noul smart TV cu ecran 3D curbat si diagonala de 152 cm pe care il foloseste o luna, iar mai apoi il va returna. Dar pentru review, primeste si un vaucher in magazinul respectiv in valoare de… sau chiar bani cash. Zau asa!

 3. Atunci când ești nou în online și ai ocazia să primești produse în teste, fără să câștigi nimic, de ce să refuzi? Este o bună oportunitate să testezi produse și să oferi conținut interesant pentru cititorii tăi. Un prieten are un blog de tehnologie și primește periodic produse în teste de la un magazin. Nu primește bani pentru asta, dar organizează concursuri cu premii oferite de magazinul respectiv, primește vouchere de cumpărături și alte gratuități. Eu zic că o astfel de colaborare cu un magazin care oferă produse în teste este una benefică pentru ambele părți.

 4. Ethos

  @mihaelanistor

  Spui că valoarea unor produse depășește costul unui articol. De acord. Dacă testezi o mașină, nu poți avea pretenția să-ți rămână ție. Dar faptul că 1) ți-ai rupt din timpul tău pentru a le oferi un feedback producătorilor și 2) le-ai făcut publicitate pe blog este gratuit? Nu ar trebui remunerat? Cum, cu o masă la un eveniment, despre care iarăși trebuie să scrii?

  @Irina Sima

  Dacă nu o fac gratis, foarte bine. Dar am scris articolul pentru că am anumite semnale că sunt care o fac. 🙂

  @Alin

  Pentru că timpul meu costă. La fel și publicitatea. Nu costă la fel de mult ca al unui blogger vechi și popular, dar tot costă. De aceea aș putea să refuz produse în teste, chiar dacă sunt nou. Iar prietenul tău, dacă primește vouchere și tot ce zici, atunci înseamnă că este remunerat, deci nu despre el este vorba în articol.

 5. mihaelanistor

  Despre evenimente am scris doar daca am fost invitata de prieteni si chiar merita evenimentul sa fie cunoscut/promovat, fara sa primesc nimic in schimb.
  Iar cand am facut review-uri, am fost atenta sa aleg produse de valoare pentru a merita timpul si articolul.

 6. Produsele de interes atrag trafic. Traficul în sine poate aduce bani prin afișarea de bannere de exemplu. Un review de calitate mai poate aduce bani via Profitshare ori o testare de produs contra cost pentru un mic producător ce vrea să intre pe piață. De exemplu, PCMag folosește aceste review-uri pentru a face bani via Amazon ca mulți alții peste ocean.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: