Mircea Badea i-a făcut plângere penală lui Moise Guran

Zilele trecute, adică vineri, aplicația Biziday1 a trimis o alarmă falsă de cutremur de 10 grade pe scara Richter. Alarma avea următorul conținut textual:

Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km.

Dacă nu știți, scara Richter este una logaritmică, crescând în mod exponențial, nu liniar. Mai exact, este o scară logaritmică în bază 10, unde fiecare grad marchează un cutremur cu o intensitate de 10 ori mai mare decât la gradul precedent. De exemplu, un cutremur de gradul 2 este de 10 ori mai mare decât unul de gradul 1, unul de gradul 3 este de 10 ori mai mare decât unul de gradul 2 șamd. Cam mulți de 10, dacă mă întrebați pe mine, deși Moise Guran susține că serverul nu i-ar fi fost spart. Mă rog, mesajele lui cu scuze sunt foarte confuze, la fel ca alerta.

Cutremurul din ’77 de la noi din țară a fost de 7.2 grade pe scara Richter. Un cutremur de 10 grade ar fi de circa 1000 de ori mai puternic. Ca idee, cel mai devastator cutremur înregistrat vreodată pe glob a fost de 9.5 grade pe scara Richter (după unele măsurători) și a avut loc în 1960 în Chile. Este documentat pe Wikipedia.

Astăzi Mircea Badea a publicat un articol pe blogul personal, în care spune că i-a făcut o plângere penală lui Moise Guran, pe mail, după modelul plângerii lui Sebastian Ghiță împotriva lui Sorin Ovidiu Vântu, invocând drept argument faptul că alerta a fost de natură să creeze panică și groază în rândul populației:

A apărut astfel un sentiment de panică teribilă la foarte mulți cetățeni care au primit această informație falsă. Prin intensitatea sentimentului de panică și prin dimensiunea răspândirii acestuia consider că ne aflăm în prezența unui pericol pentru ordinea publică.

Moise Guran a distribuit pe profilul personal de Facebook articolului lui Mircea Badea. 🙂

Moise Guran - Facebook

Fără să realizeze că textul lui Mircea Badea nu pe el îl ironizează, ci sistemul din care face parte (și care l-a băgat după gratii pe Vântu în baza unei plângeri asemănătoare). Vă mărturisesc că nu-l cunoșteam pe Moise Guran înainte și nu aveam nicio părere despre el. Acum însă îl văd ca pe un prototip al omului de business, care ia totul în serios și n-are timp să deceleze nuanțe și subtilități.

Desigur, un om de business cu o mulțime de fani care vineri au făcut pe ei de frică.


  1. un agregator de știri cu titluri sintetice, având scopul declarat de a filtra esențialul de zgomot și fiind patronat de Moise Guran 

Comments
  1. Bine că nu a fost cutremur. De la o notificare nu a murit nimeni.

  2. Lamiita Petre

    Dar putea sa moara facand un atac de panica, un stop cardiac. Ma pun in situatia unui astfel de utilizator si sincer, nu stiu cum as reactiona, avand in vedere antecedentele de sanatate

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: