Pagina de Facebook a lui Victor Ponta

Cu ceva timp în urmă i-am dat follow lui Victor Ponta pe Faceboook. Nu i-am dat numai lui, ci mai multor politicieni, de la diverse partide, să văd ce mai zic. Între timp mi-am format o opinie, așa că m-am gândit să o împărtășesc cu voi. Credeți sau nu, dar Victor Ponta s-a transformat, din omul care acum câțiva ani, ocupând scaunul de prim-ministru, folosea o limbă de lemn, într-un tip jovial, oarecum populist ai zice, glumeț, chiar ironic și adept al unor teorii conspiraționiste.

isi vor tarile inapoi

Din punct de vedere al limbajului și comunicării, lucrurile s-au îmbunătățit. Dacă politic Victor Ponta nu pare să mai conteze prea mult, sau cel puțin asta e impresia mea, pe Facebook a adunat o mulțime de fani și este mai popular decât mulți politicieni sau jurnaliști „în vogă”. Stilul de om îmbrăcat la costum și cu un discurs redactat de alții a fost înlocuit de unul personal, glumeț, care prinde. Pe pagina lu Ponta am citit, nu demult, „Winter is coming!”. Păcat că n-a învățat mai repede lecția asta, a comunicării.

Din punct de vedere al mesajului, după cum ziceam, mulți l-ar considera populist. Impresia mea de ansamblu este că Ponta e un aprig susținător al teoriilor conform cărora România este condusă de servicii iar DNA-ul (în principal) și SRI-ul (secundar) sunt la fel de penale ca penalii pe care îi investighează. Că aceste instituții comit abuzuri grave și că România a devenit o țară unde „drepturile și libertățile constituționale sunt un moft”. Nu atacă punctual, ci vag, nu dă nume (ar fi putut de exemplu s-o facă cu ocazia recentelor dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță), vorbește la modul general.

În concluzie, una dintre cele mai simple și eficiente metode de a avea succes la public este să o dai pe conspirații, Victor Ponta fiind un bun exemplu, în opinia mea. Și dacă, totuși, există ceva sâmbure de adevăr în ele? Dacă, la fel cum înțelepciunea poporului român a distilat, în timp, o serie de proverbe și zicători, aceeași intuiție a omului simplu decelează adevăratele pericole pentru o țară mai bine decât semidoctismul intelectualului cu studii în străinătate? Dacă există și o manipulare mai subtilă, de dreapta?

O dată cu alegerea lui Donald Trump, un lucru a devenit cert: ar fi într-adevăr o eroare să cataloghezi „populismul” drept o tendință superficială.

Lasă un răspuns