Profi, un magazin insolit

De câțiva ani, s-a deschis la mine în oraș un magazin Profi. Ziua deschiderii a fost una cel puțin inedită, în sensul că la intrarea în magazin era o trupă de lăutari care îi dădeau înainte cu ritmuri de muzică populară. Aproape că ai fi zis că te afli la o nuntă, dacă acordurile cântăreților nu ar fi fost dublate de forfota, zumzetul, zgomotul și înghesuiala oamenilor veniți gură-cască să vadă cum arată un magazin în prima lui zi de funcționare. De fapt, mie mi s-a părut mai mult că toată atmosfera aduce puțin așa cu cea de pe Titanic, dar la închiderea acestuia. 🙂

profi

Astăzi am fost în Profi să fac cumpărături. Nu e excepție, mai merg pe-acolo. Și, de o vreme încoace, aud o voce în difuzoarele din tavan, pe care în prima secundă ai fi tentat s-o iei drept vocea unui radiofonist, dar care se identifică repede drept vocea unui promotor al reclamelor Profi. Da, în magazinul Profi rulează, în loc de posturi de radio sau clipuri muzicale, reclame la… Profi! Cumpără de la Profi, ia-ți cardul de fidelitate, avem grijă de seniori, avem reduceri blabla. Seniorii sunt bătrânii și pensionarii. Cât de tare e asta, să-ți faci reclamă propriului magazin chiar în magazin, la oamenii care sunt deja acolo să cumpere de la tine!?!

În sfârșit, astăzi am auzit o chestie interesantă: angajăm seniori! Ești senior și îți dorești un job? Avem jobul ideal, pentru că noi ne gândim la seniori. Vino la noi, vei fi aproape de casă, vei avea un job decent, vei lucra într-un colectiv tânăr 😆 etc. Detalii la personalul din magazin.

Și, tot la chestii inedite, mi-am amintit că acum vreo câteva săptămâni, într-o seară, am văzut o casieriță lungindu-se cu bonul fiscal al unei cliente, deși aceasta a întrebat de el, până când clienta a renunțat și a ieșit din magazin. La început, n-am înțeles de ce. Pentru că apoi să le văd pe două casierițe, într-o pauză de clienți, cum merg la un aparat de lângă ieșirea Profi și scanează bonurile. Ca să aflu că Profi are o promoție interesantă, bonurile de peste 30 de lei putând fi scanate la acel aparat și putându-ți aduce diverse câștiguri.

Cum ziceam, un magazin insolit.

Tags:
Comments
 1. Lamiita Petre

  Subscriu la cele spuse de tine, si mie imi place Profi si fac des cumparaturile de acolo, fiind si foarte aproape de mine

 2. Cred ca vor sa se re-branduie, sa-si schimbe imaginea.

  In Timisoara, primele magazine care nu erau pe tiparul “aprozar” sau “butic” au fost Profi. Primul lant international mai cunoscut, cum ar veni. Practic au fost precursorii supermarketurilor. Incet-incet insa, au aparut Kaufland, Carrefour, Billa/Penny, Real .. asa ca Profi nu mai are loc pe segmentul ala dpdv al imaginii.

  In schimb, s-au extins foarte mult ca numar de unitati, cred ca in Tm poti sa mergi 15-20 de minute in orice directie si dai de un Profi. Imi pare ca vor sa-si ia imaginea de “magazin de cartier”, aproape de oameni, la indemana, pentru cumparaturi mici dar zilnice. Probabil de asta se si adreseaza seniorilor.

  In alta ordine de idei, eu le-as fi raportat pe casierite la sefa lor de tura. E de tot cacatul gestul de a convinge un client sa nu-si ia bonul fiscal, si vag ilegal. Eu unul am vazut inversul, un afis la fast foodul Spartan, unde zicea ca “daca nu primiti bon fiscal si reclamati acest lucru, primiti premiu 500 de lei” 😀

 3. Ethos

  @Alex

  Nu l-au convins (verbal) să nu-și ia bonul. De fapt, pe o singură casieriță am văzut-o la faza asta. Clienta (că era tot o femeie) a întrebat ceva de bon, casierița s-a făcut că nu aude, încă număra bani sau ceva, clienta a renunțat și a ieșit. Deci practic a întârziat puțin cu predarea bonului, a lungit-o, suficient cât să plece clienta fără să-l mai ia. Pe cealaltă casieriță nu am văzut-o făcând asta, dar le-am văzut pe amândouă ulterior la aparatul respectiv. Îți dai seama că strângeau fiecare bon de peste 30 de lei de la clienții care nu și-l luau. Unii clienți nu iau bonuri chiar dacă le oferi, le lasă pe masă.

  Mi-a trecut prin cap ideea să fac ceva, dar apoi am zis să le las în biata lor: ce venituri și condiții de muncă crezi că au, de se pretează la așa ceva? Oricum, clientul care vrea să scaneze bonul, îl cere.

  Faină faza de la Spartan. 🙂

 4. Și în orașul Siret își deschid magazin. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: