Șase minuni ale tehnologiei moderne

Dacă m-ar fi întrebat cineva acum câțiva ani despre progresele din știință, i-aș fi spus că aceasta bate pasul pe loc când vine vorba de lucruri care să fie cu adevărat revoluționare. Da, avem calculatoare tot mai rapide, dar în afară de internet și de lumea asta virtuală și IT, lucrurile nu prea se schimbă, iar elevii de azi tot pe Pitagora și Newton îi învață la școală. Asta credeam eu nu demult. Între timp am realizat că, totuși, lucrurile merg înainte. Și într-un ritm destul de rapid.

cosmonauți

Iată mai jos o listă cu 10 minuni ale tehnologiei actuale, în ordine aleatoare:

1. Tableta digitală

Banala tabletă pe care o putem pune în rucsac sau în diplomat nu pare cine știe ce mare chestie, dar asta pentru că ne-am obișnuit cu ea, nefiind chiar o noutate. Totuși, pentru bunicii noștri era un vis din domeniul Science-Fiction. A fost chiar preconizată într-un astfel de film, respectiv în serialul Star Trek. Din acest motiv o trec pe locul 1. Na, că mi s-a stricat ordinea aleatoare! 🙂

2. Programele inteligente

Deși suntem departe de o inteligență artificială ca cea a cyborgilor din filmele SF, câțiva pași în direcția asta s-au făcut. La ora actuală avem un program de Othello care este campion mondial (de fapt mai multe, deja sunt mai tari ca oamenii), avem un program de șah care l-a bătut pe Kasparov (Deep Blue) și avem un program campion la Jeopardy (Watson). Ultimele două au fost făcute de IBM.

3. Pilotul automat

De obicei, când spui pilot automat, te gândești la Tesla. Totuși, și alte firme au încorporat în modelele lor auto de vârf calculatoare tot mai performante, care pot conduce sau parca singure. Între timp, Google și probabil Apple lucrează de asemenea la soluții automate de condus vehiculele pe patru roți. În ciuda unor mici sau rare accidente, putem vorbi de un progres net în acest domeniu, pentru simplul fapt că acum câțiva ani nu aveam deloc pilot automat la mașină. De fapt, nici cutie automată de viteze nu era.

4. Dronele

Dacă tot am amintit de pilot automat, nu puteam sări peste drone. Pentru că ele zboară mai sus decât mine. 🙂 Marele lor avantaj este de departe faptul că pot filma și fotografia zonele pe care le survolează. Iar dacă acum câțiva ani un montaj cu imagini de la înălțime, o perspectivă asupra unui oraș sau iscodirea unor peșteri și păduri încă neumblate păreau teme pentru un scenarist de Hollywood sau un pasionat de aventură, astăzi deja ele sunt banalități și le vedem, deseori, pe diverse vloguri.

5. Telefoanele inteligente

O altă „banalitate” a zilelor noastre o constituie telefoanele smart. Dacă bunicii noștri au crescut fără a avea nici măcar un telefon mobil, astăzi jucăriile din buzunarul nostru au procesoare cu 4-8 nuclee și sunt mai rapide decât cel mai tare calculator științific de acum câțiva zeci de ani, care costa enorm și avea dimensiunile unui dulap. Miniaturizarea este aici cuvântul cheie, iar în direcția ei se fac o mulțime de speculații interesante, cum ar fi construirea unor micro-nave spațiale care, datorită dimensiunilor reduse, să poată fi accelerate la viteze apropiate de cea a luminii. Desigur, este o idee îndrăzneață, cu bătaie lungă, dar cel puțin la momentul de față avem telefoanele.

6. Internetul

Un alt rezultat direct al progreselor din domeniul tehnologic pe care ne-am obișnuit să-l luăm de-a gata în constituie internetul. El ne permite să comunicăm aproape instantaneu și aproape gratis cu orice ființă de pe orice colț al planetei. Ne mai permite să fim în același timp scriitori, bloggeri, creatori de conținut și totodată să ne alegem conținutul pe care vrem să-l consumăm ( motiv pentru care internetul a scufundat presa și televiziunea, unde informația era controlată și cenzurată).

Acestea sunt numai 6 direcții în care tehnologia a progresat foarte mult în ultimii ani. Evident, lista nu este exhaustivă, iar dacă vă vin idei pe care nu le-am menționat aici, le puteți trece în comentarii. Confruntat cu perspectiva unei evoluții tot mai rapide a tehnologiei (se pare că azi-mâine vom putea face excursii pe Lună), întrebarea pe care mi-o pun este: cum va arăta lumea pe care o vom lăsa nepoților noștri?

Comments
  1. Lamiita Petre

    Pentru mine sunt mult mai multe, probabil unde nu ma pricep eu intr-ale tehnologiei 😀

  2. Ethos

    O perspectivă inteligent! 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: