Tipuri de camere foto

Universul fotografiei – fiind extrem de tehnic – evoluează de la an la an și la fel stau lucrurile cu aparatele de făcut poze. Dacă ești în căutarea unei camere foto, poți studia diverse articole cu informații utile sau ghiduri adresate începătorilor despre cum și ce să-ți cumperi. Articolul intitulat cea mai bună cameră foto se dorește a fi un astfel de ghid, dar conține și unele mici exactități. Mai exact, pare scris pe baza unor informații de acum 10 ani. Dar să le luăm pe rând.

fotograf

Camerele foto compacte

Prima și cea mai cunoscută categorie a camerelor foto o reprezintă aparatele compacte. Acestea sunt camere “dintr-o bucată”, să le spunem așa, adică la care nu le poți schimba lentilele. Ele sunt de regulă mici, încap în buzunar și sunt cel mai ușor de folosit. Până aici, totul bine. Dar în acel articol ni se mai spune că ele sunt și cele mai căutate sau vândute. Acest lucru era adevărat acum câțiva ani. La ora actuală nu mai știu cât este de adevărat, pentru că a apărut o nouă categorie de camere foto, neprezentată acolo, și anume:

Camerele foto din telefoane

Se spune că cea mai bună cameră foto este cea pe care o ai cu tine. Telefoanele mobile (smartphoane) nu doar că ne însoțesc tot timpul dar și conțin senzori foto din ce în ce mai performanți, ajutați de o stabilizare optică a imaginii, ajungând astfel să întreacă în calitatea și rapiditatea fotografiei camerele compacte clasice, cu excepția celor de vârf, pentru entuziaști sau profesioniști, care costă o avere. Un telefon mobil foarte performant face, în lumină bună, poze comparabile cu un DSLR (ok, nu chiar, dar reduse la dimensiunea monitorului, se apropie). Ele sunt și ușor de editat sau urcat direct pe Facebook ori alte rețele sociale. Desigur, putem considera telefoanele mobile ca fiind o sub-categorie a camerelor compacte. Față de acestea au un singur dezavantaj: lipsa zoom-ului optic.

Camerele foto Bridge

Acestea sunt o corcitură între compacte și DSLR-uri, despre care vom vorbi imediat. O cameră bridge este o cameră cu senzor mic (la fel ca cele compacte) dar cu zoom optic foarte mare și, datorită acestui lucru, cu dimensiuni mari. Doar că acest zoom nu ajunge, cum scrie în articolul citat, la 18x. Există acum chiar camere compacte (ex: Sony, Canon, Panasonic) cu zoom de 20x și chiar 30x. În cazul celor Bridge, sunt comune valori de 50x sau 60x. Iar Nikon Coolpix P900 are un incredibil zoom de 83x.

Camerele foto DSLR

Numele lor vine de le Digital Single Lens Reflex, dar n-o să vă plictisesc acum cu semnificația lui. Ce trebuie să rețineți este că ele au senzori mari și, datorită acestui lucru, dimensiuni mari. Obiectivul de kit (care conține lentilele) are de regulă un zoom de ~ 3x, adică mai mic decât al camerelor compacte, dar DSLR-urile au obiective interschimbabile, așa că puteți cumpăra un obiectiv nou, pentru fotografie la distanță, sau fotografie macro, sau portrete etc. Senzorul mare asigură o calitate excelentă a fotografiei, făcând ca aceste aparate să fie preferatele profesioniștilor și entuziaștilor foto.

Camerele mirrorless

Ultima categorie, care nu apare nici ea în acel articol, este a camerelor foto fără oglindă. Acestea au senzori la fel de mari ca DSLR-urile și obiective interschimbabile, și deci scot poze la fel de bune, dar, datorită unui design fundamental diferit, sunt ceva mai mici și mai ușoare (atât corpul cât și lentilele). Când comparăm DSLR-urile cu camerele mirrorless, există avantaje și dezavantaje în fiecare tabără. Dar, cel puțin deocamdată, DSLR-urile sunt mai populare și, fiind mai vechi, au mai multe tipuri de obiective disponibile pe piață. Totuși, ele sunt mai mari și mai butucănoase.

În afară de acestea există și alte tipuri de camere, de exemplu Range Finder, sau camere pe film, dar care nu sunt folosite pe scară largă, așa că descoperirea lor rămâne în sarcina celor pasionați de domeniul fotografiei.

No Responses

Lasă un răspuns