Uniunea Europeană va avea armata ei

Pe fondul unor crize interne tot mai pronunțate, Uniunea Europeană se pregătește să-și tragă o armată. Ideea nu e nouă, dar vorba aia, dacă nu acum, când încă se mai poate, atunci când? Miniștrii de externe ai statelor europene au aprobat ieri crearea unui centru militar de comandă în cadrul UE. Acesta va deveni operațional în următoarele săptămâni, va fi cu sediul la Bruxelles și va avea circa 30 de angajați.

armată

Cât despre militari, aceștia vor fi la început în număr de 600, având misiuni în Replublica Congo, Mali și Somalia. Înțeleg că votul a fost unanim, în timp ce ministru britanic al apărării, Michael Fallon, a îndemnat la prudență și la o cooperare mai strânsă cu NATO, pentru a nu risipi banii pe dublări și structuri inutile. Dar britanicii, vorba aia, sunt out.

“Este versiunea embrionară a responsabilității sporite a Uniunii pentru a-și asigura propria apărare. Nu este vorba despre o armată europeană, știu că acest termen este folosit frecvent. Este vorba doar de o modalitate mai eficientă prin care să ne derulăm activitățile militare.”, a declarat Alfonso Dastis, ministrul de externe spaniol.

Pe cât pariu că o să devină o armată europeană? 🙂

Tags:,

Lasă un răspuns