Metode moderne de iluminat

Acum, că tehnologia iluminatului cu led-uri a început ușor-ușor să se maturizeze, ne putem gândi la înlocuirea becurilor clasice, foarte ineficiente, sau a celor așa-zis economice, eficiente dar foarte toxice, cu leduri, care sunt cele mai eficiente și nu conțin mercur. În articolul de față vă voi prezenta câteva spoturi led de pe site-ul emenatwork.ro. De ce spoturi și nu becuri, veți afla în rândurile de mai jos.

spot fix led 12w 3000k pan mini opal

Ca proprietar nepretențios al unei locuințe personale, becurile cu led sunt absolut suficiente. Problema se pune în cazul spațiilor mari, cum ar fi incintele unor bănci sau sălile unor clase. Iluminarea lor se face adesea prin neoane, care din câte știu produc o lumină fluorescentă asemănătoare cu cea a becurilor economice, cu toate dezavantajele lor. În plus, știm cu toții cât de repede se strică. Neoanele erau oarecum obligatorii în trecut, dacă nu voiai un bec clasic, cu incandescență. Din fericire, tehnologia ledurilor se pliază foarte bine la diverse aplicații, și astfel avem corpuri de iluminat pe bază de led care pot lua tot felul de forme și dimensiuni.

Spoturile led sunt un tip de astfel de corpuri, care chiar și în cele mai simple modele arată superb. Se pot monta cu ușurință pe un tavan fals, fiind alimentate standard. Așadar, iată o soluție de iluminat eficient și ieftin, în sensul că fiind vorba de spoturi cu led, consumă cea mai puțină energie electrică dintre toate variantele posibile, dând o lumină puternică, ce poate fi și colorată, dacă vreți să fiți fanteziști. Dar o lumină albă și plăcută este tot ce vă trebuie pentru un spațiu rezidențial, un hotel, un birou. Fără emisii toxice de mercur și ultraviolete specifice fluxului de lumină fluorescent. Evident, puteți să vă montați niște spoturi cu led și în casă, dacă aveți o locuință modernă.

Din păcate, fiind o soluție mai ornamentală, aceste spoturi cu led au încă un preț destul de mare. Eu am ordonat produsele de pe Emenatwork descrescător după preț; primul spot costă 112 lei. Da, știu, pe net găsești spoturi led la 15 lei. Am văzut și eu. Dar sunt la 3 wați. Cel de pe Emenatwork, primul, consumă 12 wați și emite 890 de lumeni, fiind astfel echivalent cu un bec clasic de 60-70 de wați. În plus, emite o lumină caldă, de 3000 Kelvin, cum eu încă n-am găsit la becuri led. Adică dă o lumină mai plăcută, mai naturală. Conform specificațiilor, corpul e fabricat din oțel vopsit în câmp electrostatic, cu pulberi rezistente la radiații ultraviolete după curățare și de-fosfare. Nu mă întrebați ce înseamnă, că nu știu nici eu. Dar impresia cum care am rămas după ce am corelat toate aceste lucruri cu garanția de 5 ani este a unor produse de calitate.

Magazinul pare ok, prețul becurilor led începe la ei de la 8 lei. Spoturile sunt ceva mai scumpe, dar investiția se amortizează în timp.

Comments
  1. Si eu sunt fana spoturi LED, insa nu-mi plac deloc intrerupatoarele traditionale care se murdaresc destul de repede si sunt greu de curatat. Au aspectul acela batranesc, ca sa imbin placutul cu utilul, le-am scos si am montat in loc intrerupatoare cu touch. Si cand zic ca am montat, ma refer aici ca sotul meu a facut toata treaba. 😀

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: