Un pas în față

Se spune că frumusețea e în ochii privitorului. Este păcat că România a ajuns să fie privită, chiar și unii români, ca un fel de țară paria a Europei, când avem atâtea lucruri frumoase cu care ne putem lăuda. Iar acestea sunt prezente în toate domeniile, inclusiv în unele despre care poate nu ne-ar veni să credem la prima vedere. De exemplu, mulți consideră că din punct de vedere economic nu avem nici o companie sau producător serios de la care să putem cumpăra ceva, dar știați că dacă centrul comercial din care vă faceți cumpărăturile are niște scari rulante de la MPifma, atunci practic folosește tehnologie românească?

ascensor mpifma

IFMA (Întreprinderea de Fabricație și Montaj Ascensoare București) este o companie de scări rulante, trotuare rulante, lifturi, platforme etc, înființată în Bucureștii anilor 1961. Un an mai târziu, proiectează primul troliu românesc și fabrică primul ascensor “Made in Romania”. Tot atunci este omologat primul ascensor românesc cu uși semi-automate și selector mecanic, pentru persoane. Asta era, deci, acum 55 de ani. În 1969 se dă în folosință primul turn de probă pentru omologat lifturi în România. În 1977, IFMA devine un furnizor de bază al rețelei de metrou din capitală, producând o serie de contactoare și rezistențe capacitive esențiale pentru bunul mers al trenului subteran. Iată că scara rulantă nu este singurul produs al acestei companii de profil. Și așa mai departe, puteți consulta istoricul companiei pe pagina oficială, spre care am pus link.

Bun, înainte de 1989 au existat multe fabrici și uzine românești. A dispărut IFMA de pe piață după revoluție? Nu, iar din 2009 este parte a grupului internațional MP (Mac Puarsa), care cumpără 25% din acțiuni. Astăzi, MPifma asigură traficul zilnic a peste un milion de oameni de pe 5 continente și peste 100 de țări, practic de pe tot globul. Cel puțin eu asta citesc pe site-ul lor. Și mai văd acolo, la pagina cu referințe, instituții ca Muzeul Vlaardingen din Olanda, o reprezentanță Audi din Sidney, Centrul Nouveau din București, sediul NATO din Bruxelles, toate având în comun, alături de multe altele pe care nu le mai menționez, faptul că oamenii circulă în ele pe niște scări rulante, trotuare rulante sau cu niște lifturi produse de această companie.

Pe pagina din primul link, cel cu scările rulante, găsim trei tipuri de scări și trotuare care se pot comanda și care pot acoperi inclusiv necesități de trafic mare, din centre comerciale sau aeroporturi aglomerate. Și o să vă mai pun un link, spre o pagină cu sfaturi despre cum să circuli pe aceste scări, adică tot în temă. Iar pe restul vă las să le descoperiți singuri dacă vă interesează. Sau dacă nu, puteți să spuneți în continuare că nu avem cu ce să ne lăudăm, ca țară.

Lasă un răspuns