Vine sezonul sandalelor

La căldura de afară, deja lumea începe să poarte îmbrăcăminte de vară, tricouri și sandale. În acest articol vă voi spune câteva cuvinte despre un tip special de sandale, respectiv sandalele avarca. Și, ca să nu ziceți că discutăm doar lucruri teoretice 🙂 mai sus aveți un link spre un magazin care vinde astfel de săndăluțe și pe care vă invit să-l vizitați când aveți chef de ceva cumpărături.

sandale avarca

Dacă ați fost prin Spania, ați auzit, fără îndoială de acest model de sandale extrem de populare, numite avarca. Numele avarca se leagă de Menorca, a doua insulă ca mărime din Insulele Baleare, situate în Marea Mediterană. Actualmente insulele în cauză sunt extrem de căutate de turiști, pentru apele lor cu irizări turcoaz, casele lor albe ce dau o notă pitorească mediului rural și, în gneral, pentru peisajul mirific. Dar să lăsăm ineditul peisajului și să revenim la subiectul nostru, sandalele.

Istoria sandalelor avarca datează de la sfârșitul secolului XIX, cam de prin 1960. Inițial ele au fost confecționate de către fermierii menorcani, într-un mod cât se poate de insolit: partea de sus era făcută din piele iar talpa din cauciucuri de mașini. Cine ar crede azi că anvelopele uzate pot fi reciclate în acest mod, ca materie de bază nu pentru orice fel de încălțăminte, cum ar fi cizmele, ci chiar pentru sandale? Ei bine, ele erau destul de practice, protejând vara picioarele localnicilor și menținându-le uscate într-un mod cât mai confortabil. Să notăm că probabil erau foarte bune pentru munca de teren, fermierii în cauză neumblând cu ele pe străzile asfaltate ale orașelor de azi.

Sandalele au prins și în scurt timp au devenit o tradiție a locului. Iar astăzi ele pot fi văzute inclusiv în picioarele unor personalități (cum ar fi familia regală spaniolă). Desigur, talpa nu le mai este făcută din anvelpe, ci dintr-un material mult mai ușor, dar care imită în continuare striațiile cauciucului roților de mașini. Iar moda lor a pătruns treptat și în restul țărilor de pe bătrânul continent european, inclusiv pe la noi.

familia regala spaniola

La ora actuală există mulți producători pentru aceste sandale. Cele originale pot fi deosebire de restul prin faptul că fabricanții lor beneficiază de eticheta sau sigla “Avarca de Menorca” . Aceasta le este acordată de către Asociația cratorilor de încălțăminte din Menorca, împreună cu autoritățile locale, certificând faptul că sandalele sunt produse într-adevăr în Menorca și că îndeplinesc niște minime standarde de calitate. Așadar, urmăriți prezența acestei sigle pe sandalele cumpărate sau interesați-vă de acest certificat de la furnizor, dacă doriți să cumpărați doar modele originale.

Și legat de furnizori, ajungem din nou la magazinul spre care v-am pus link. Conform informațiilor din titlu, acesta comercializează sandale avarca din piele naturală, lucrate manual în Spania. După certificat nu m-am uitat, dar ce vă pot spune este că modelele de pe site arată superb. De fapt, eu abia azi am aflat de acest tip de sandale, și sunt oarecum impresionat. Prețul lor este modic, cam de la 100 de lei în sus. Dacă o să vă uitați puțin la galeria lor de produse, sunt sigur că vă veți îndrăgosti de aceste săndăluțe, ce vor deveni în scurt timp încălțămintea de vară preferată.

Un mic avertisment de final: mi se șoptește din culise că ele creează dependență! 🙂

Comments
  1. Lamiita Petre

    Sandalele ideale pentru shopping, poti sa stai o zi intreaga sa colinzi orajul in lung si-n lat . Imi plac cele colorate si cat mai aeriste.

  2. mihaelanistor

    In vacante, am vazut ca multa lume poarta astfel de sandale, Par super comode si faptul ca sunt colorate, e un plus.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: