Apa noastră cea de toate zilele

Mai țineți minte filmele cu pirați, în care acestora li se termina uneori apa în largul mării? Desigur, apa mării nu e bună de băut, fiind sărată, așa că marinarii noștri erau la mila timpului probabil, și se bucurau ca niște copii când venea o ploaie salvatoare, deoarece era salvatoare la propriu: apa ploii e bună de băut. Sau era.

robineti cu apa

Acum vreo câțiva ani, am făcut un experiment interesant: am strâns apa de ploaie într-o cană și apoi am gustat-o, pur și simplu de curiozitate, vrând să văd dacă e bună de băut. Ei bine, nu e: are un gust oribil, zici că cineva ar fi deversat toate deșeurile din lume în norii aceia. Și înțeleg de ce: datorită poluării pe care tehnologia modernă a generat-o. Este același motiv pentru care, atunci când plouă din abundență, apa de la robinet se oprește uneori câteva ceasuri, contraintuitiv, deoarece stația de epurare are nevoie de timp suplimentar pentru a filtra surplusul de apă.

Și tot apa poluată cred că este motivul pentru care, de exemplu, roșiile de grădină se îmbolnăvesc foarte repede sau cartofii se înnegresc imediat ce i-ai curățat, inclusiv ăia noi. În aceste condiții, cum să mai faci agricultură bio și cum să mănânci sănătos? O soluție o oferă solarele, care ar putea fi protejate de ploaia naturală și irigate artificial, din pânza freatică subterană. Iar pentru o astfel de agricultură de calitate (care ar putea fi și rentabilă, mai ales în ziua de azi), investițiile sunt minore.

Ai nevoie, în primul rând, de un sistem de irigație modern. Dar acesta nu poate costa foarte mult. De exemplu, o pompa dab jet 132m costă pe shop-EINSTAL 770 de lei. O astfel de electropompă Dab Jet 132 M, cu carcasa din fontă, îți scoate apa dintr-un puț adânc de până la 49 de metri și deci poate fi folosită cu succes atât în cadrul unui sistem de irigație al grădinii cât și pentru a asigura apa potabilă necesară unei case sau gospodării (de ex la animale). Și nu trebuie să mergi în capitală să o cumperi, o poți comanda pe site și îți vine acasă, prin curierat rapid, iar de plătit o plătești la livrare. Poate unii de la țară n-au încredere în astfel de livrări, dar ele sunt cât se poate de ok, iar cât privește pompa în sine, aceasta vine cu o garanție de 2 ani.

Tot online se pot cumpăra și țevile (chiar de la același magazin) plus restul de materiale necesare. Includ aici folia și structura (metalică) de susține a solarului. Și astfel, cu o investiție relativ mică, ai o grădină bio unde poți cultiva alimente sănătoase pentru familia ta sau pe care le poți vinde ulterior la un preț avantajos.

Există, la ora actuală, țări din lumea a treia în care apa este considerată un lux, fiind puțin accesibilă populației sărace. În condițiile în care suprafața Terrei este acoperită în proporție de trei sferturi de apă, nu este oare asta o dovadă a inconștienței noastre, ca oameni, care, în loc să avem grijă de planeta ce ne susține viața, o îmbâcsim cu tot felul de reziduuri? Și, indiferent cât de accesibilă ar fi astăzi o pompă sau un hidrofor, există foarte mulți oameni, în special de la oraș, care nu și-o vor cumpăra niciodată, lăsându-se în grija stației de epurare din oraș sau a furnizorului favorit de apă potabilă, mai mult sau mai puțin curată, mai mult sau mai puțin verificată.

Comments
  1. La bloc nu ai alta sursa decat apa care vine pe teava sau apa plata din comert. Mai sunt persoane care depisteaza cate o fantana prin oras si se aprovizioneaza de la respectiva fantana, ca dupa o perioada sa auzi ca a fost inchisa. La mine in oras, toata vara se inghesuie la o fantana, amplasata la baza unui delusor in varful careia este maternitatea. Pfff… de-as muri de sete si nu as bea de acolo. Eu beau de la teava ca nu am incotro. Din magazin, numai apa nu caram, si asa imi destul de dificil cu restul cumparaturilor.

  2. Ethos

    Eu nu suport apa de la robinet. După ce am început să beau apă plată, m-am dezobișnuit de gustul celei cu clor, care vine și murdară uneori. Cumpăr câte o sticlă de 5 litri.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: