Să vorbim puțin despre sănătate

Am auzit de multe ori, din diverse surse, că știința modernă (prin progresul tehnologic din ultimii ani) a prelungit foarte mult durata de viață a omului. Că în trecut media de viață era de 30-50 de ani, în timp ce astăzi ea a urcat la 60-70 de ani sau mai mult. Ca să dau un singur exemplu, fostul CEO al Nestle afirma asta într-un videoclip. Ei bine, de fiecare dată când aud astfel de afirmații am o senzație ciudată, hai să nu zic chiar de neîncredere, dar de reticență. Ceva parcă nu se leagă, ceva parcă nu îmi sună bine. Și astăzi mi-am dat seama ce: cuvântul cheie este calitatea vieții.

cosmonauti

Se prea poate că omul din trecut trăia mai puțin decât contemporanii noștri. Dar care este calitatea vieții noastre, comparativ cu cea a înaintașilor? Nu trebuie să mergeți prea departe în timp ca să înțelegeți la ce mă refer. Bunicii și chiar părinții noștri beneficiau de fructe și legume zemoase, sănătoase, curate, nutrivite. Astăzi le găsim la secțiunea bio a diverselor marketuri, fructele și legumele normale fiind sau pline de chimicale (tratate cu diverse soluții pentru a nu se strica), sau fără gust. Bunicii noștri respirau un aer curat, puternic oxigenat și, la munte, chiar ozonat. Noi respirăm aerul poluat al marilor și micilor orașe. Iar lista poate continua.

Făcând o paranteză legată de aer, oxigenul este, evident, unul dintre susținătorii vieții, iar natura funcționează de așa manieră încât plantele consumă dioxid de carbon și produc oxigen în timp ce oamenii consumă oxigen și elimină dioxid de carbon. Adică lucrurile se reglează singure. Sau se reglau, până au apărut fabricile moderne și experimentele nucleare ce au găurit stratul de ozon din atmosferă. Bunicul meu a suferit de astm bronșic. Bine, el a fost și brutar, deci oarecum de înțeles. Eu, când am fost mic, făceam bronșită aproape lunar. M-am vindecat definitiv, mergând trei ani în stațiuni cu mine de sare. Deci tot aerul (oxigenat și purificat) m-a vindecat. Mai știu pe cineva din satul bunicilor, care a murit recent. Omul suferea de astm și avea acasă un concentrator de oxigen, adică butelie cu oxigen pentru oxigenoterapie.

Este adevărat, în trecut nu puteai să-ți cumperi concentrator de oxigen, că nu aveai de unde, că medicina nu era suficient de avansată. Astăzi, dacă ai o afecțiune respiratorie cronică, medicul îți poate prescrie un aparat de acest tip, pentru oxigenoterapie. Și nu e un aparat de negăsit, îl poți comanda chiar de pe net, la prețuri care nu sunt exorbitante. De exemplu, un concentrator oxigen portabil Ortopedica costă 5450 de lei și nu necesită operații de întreținere pe o perioadă de trei ani. Sigur, raportat la banii omului obișnuit este scump, dar vorbim de un aparat sofisticat, cu un compresor ce trage aerul din cameră, îl trece prin diverse filtre de zeolit care rețin azotul, astfel încât concentratorul, care poate funcționa și non-stop, asigură un aer cu o proporție de circa 95% oxigen. Vă dați seama că un astfel de aer puternic oxigenat poate fi extrem de benefic pentru o persoană cu insuficiență pulmonară cronică sau de fond.

Așadar, bolnavul de astăzi (urmând prescrierile medicului și câteva recomandări utile) poate aborda oxigenoterapia chiar la el acasă, iar un aparat de acest tip îi poate prelungi semnificativ viața. Și poate că, vor fi tentați unii să spună, iată, asta demonstrează cu prisosință că într-adevăr tehnologia prelungește viața. Și într-un fel e adevărat. Dar, pe de altă parte, omul nu s-ar fi îmbolnăvit atât de ușor dacă n-ar fi respirat aerul încărcat cu noxe al metropolelor de azi. Așa că aș putea spune, parafrazând o anecdotă despre căsătorie, că știința modernă ne oferă diverse remedii la probleme pe care nu le-am fi avut dacă știința nu s-ar fi dezvoltat atât de mult.

Lasă un răspuns