Telefoane – DSLR

Am câteva luni de când vă plictisesc cu articole despre camere foto. Bineînțeles, magazinul consacrat când vine vorba de foto/video de la noi din țară este F64, lucru pe care îl știe toată lumea. Ceea ce nu știu toți (nici eu n-am băgat de seama la început, deși produsele sunt structurate foarte frumos în categorii clare) este că F64 vinde și telefoane, televizoare și tablete. De exemplu, aceasta este pagina cu telefoane Huawei de pe F64. Nu m-am uitat foarte mult la prețuri, presupun că sunt cele de pe piață, dar pentru că F64 se ocupă în principal de fotografie, hai să vorbim puțin despre calitățile foto ale unui telefon modern.

pisică - Huawei P9 plus

Evident, titlul este o ușoară exagerare: un telefon nu poate fi un DSLR. În primul rând, acesta din urmă are obiective interschimbabile, ceea ce telefoanele nu vor avea niciodată (există accesorii pentru unele telefoane, ca Motorola, sub forma unor camere externe sau lentile cu zoom, dar n-au prins și nu vor prinde niciodată). Totuși, din punct de vedere al calității imaginii, pe lumină bună, un telefon de vârf se apropie de un DSLR. Iar pe lumină slabă, deja telefoanele noi scot imagini peste cele ale compactelor. De fapt, o compactă (săpunieră) este cu mult depășită de aceste telefoane la capitolul foto, pe orice tip de lumină, așa că dacă aveți un telefon bun, probabil nu merită să luați un aparat foto de sub o mie de lei, că va face poze mai slabe.

Ce înseamnă telefon bun la acest capitol? Apple este lăudat pentru imagini de calitate, dar cred că e mult supraevaluat. În lumea Android, evident Samsung este o opțiune solidă, cu Galaxy S6 și S7 având imagini de top. Aici unele modele au senzor Sony, altele senzor Samsung și nu știi de care este când îl cumperi (ambele produc imagini superbe). Dar un alt telefon de vârf, la care poate unii nu v-ați aștepta, este telefonul Huawei. Brandul chinezesc este de fapt al treilea cel mai vândut din lume, iar specificațiile unui Huawei Mate 9 sau Huawei P10 sunt undeva sus, în stratosferă. Prețul este și el pe măsură, dar la spațiu mare, viteză mare, aspect superb, memorie, cameră etc, nu poți avea decât prețuri echivalente. Comparativ cu Galaxy și iPhone.

La capitolul foto, a fost mare vâlvă anul trecut pe tema colaborării dintre Huawei și Leica. Au existat și voci care au pus sub semnul întrebării gradul în care s-a implicat Leica în camerele foto de pe Huawei, dar cert este că numele companiei rusești de optică apare pe spatele telefonului Huawei 9, care este dotat cu două camere (fiecare având senzorul ei), una color și cealaltă monocrom, de 12 megapixeli, procesorul compunând apoi o singură imagine care este mai clară, mai frumoasă, cu contrast mai puternic și cu mai multe detalii decât imaginea produsă de o singură cameră. Un exemplu aveți în imaginea de mai sus, realizată cu un Huawei P9 Plus.

Prin urmare, eu zic că prezența telefoanelor Huawei (și de fapt a oricăror telefoane) pe raftul F64 la aceleași prețuri cu concurența nu poate fi decât de bun augur, mai ales dacă unul din criteriile esențiale când alegi un telefon este camera foto, pentru că băieții de la F64 cu asta se ocupă și îți pot oferi sfaturi și informații pertinente când vine vorba de fotografie, așa că poți face o alegere excelentă.

Comments
  1. UIte, fiindca nu ma pricep la alegeri de genul asta, las pe altii sa aleaga pentru mine, sau trag cu ochiul la ce aleg altii in care am incredere. Deci, hai, alege o data :))

  2. Mai nou, au aparut tot felul de aplicatii care pretind ca ar face treaba ca un DSLR. Binenteles acest lucru este complet fals. Si eu imi doresc enorm de mult un astfel de aparat performant. Te pupific!

  3. Telefon ultima generatie..Iphone 7, si un DSLR…clar pentru poze tot dupa DSLR plang atunci cand nu il am, camera foto din punctul meu de vedere surpinde altfel lucrurile, si uite asa regret din ce in ce mai des ca nu o am la mine mai tot timpul:(.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: