Cum să eviți amenzile primite pe mașina vândută

Titlul poate să vă inducă în eroare, dar situația este foarte simplă (însă cât se poate de absurdă): îți vinzi mașina, după care primești o amendă pe ea, ca și cum ai fi în continuare proprietarul ei. De ce se petrece acest lucru și ce puteți face pentru a-l evita, aflați în rândurile următoare.

amenzi

În mod normal, cel care cumpără o mașină o va înmatricula pe numele lui. Legea chiar îi cere să facă asta în cel mult 30 de zile de la data achiziției, altfel riscând o amendă de 1160 de lei. Totuși, mulți nu-și trec mașinile cumpărate pe numele lor. Motivul este foarte simplu: dacă nu și-o înmatriculează, pot circula fără grijă, chiar fără să plătească rovinieta sau alte taxe, căci eventualele amenzi vor fi trimise pe numele și adresa foștilor proprietari. Așadar aceștia se trezesc uneori cu amenzi pentru mașinile pe care le-au vândut și singura modalitate de a nu le plăti este să demonstreze în instanță că nu mai dețin acele mașini. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține că nu are dreptul legal să anuleze amenzile date, nici măcar pe cele date greșit, așa că prezența în fața judecătorului este singura soluție, dar, culmea, după ce au pierdut, juriștii CNAIR fac uneori recurs!

Soluția ar fi, evident, o mai bună colaborare între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor. Asta, la nivel tehnic, s-ar reduce la implementarea unor baze de date care să comunice între ele, iar acest lucru ar fi benefic în multe alte direcții și ministere, unde domnește haosul. Până atunci însă, soluția de avarie, pentru cei care se află în această situație, adică cei care au vândut recent o mașină, este să trimită emailuri la Direcția de Permise cu acte care să dovedească că nu mai dețin mașina în cauză, cerând să fie scoși din baza de date, nemaifiind proprietari.

via Știrile ProTV

Lasă un răspuns