Urzeala terorii

Luna viitoare va începe sezonul 7 din Game of Thrones. Producătorii ne-au oferit deja câteva secvențe în avans, ca de obicei. Să vedem trailerul oficial la penultimul sezon al celui mai popular serial de la ora actuală:

Trecând de la film în viața reală, remarc în ultimele luni o abundență de atacuri teroriste la noi, în Europa. Atentate în est, atentate în vest, atentate în sud, atentate în nord, și nu știu dacă le vom putea elimina pe toate. Și nu pot să nu mă gândesc, chiar cu riscul de a fi bănuit de rasism, că acum un an sau doi aveam o Europă mult mai liniștită și că am gestionat foarte prost criza imigranților, atunci când am ales să le deschidem porțile și să-i primim cu brațele deschise și cu ochii închiși.

Această ultimă frază poate să-i facă pe unii să considere că generalizez, dar departe de mine gândul ăsta. Și totuși, abia după ce vom renunța la așa-zisa corectitudine politică și vom avea curajul să privim lucrurile în față, cu bune și rele, vom putea începe să analizăm, la modul real și serios, culturile și civilizațiile de pe glob, compatibilitatea dintre ele și avantajele (dar și riscurile) pe care suprapunerea a două astfel de culturi le implică. Deoarece, în mod tragic, până acum am trăit într-o lume pe care se pare că nu am cunoscut-o decât superficial, de la televizor.

Poate că asta să ne fie lecție pe viitor.

Lasă un răspuns