Atenție la credite!

Alegerea unui credit, adică luarea unui împrumut de la o instituție abilitată, este o chestiune delicată, ce seamănă cu mersul pe o sfoară: poți oricând să cazi la stânga sau la dreapta. La stânga se află credintele bancare, iar la dreapta IFN-urile care practică dobânzi uriașe. Alegerea devine cu atât mai dificilă cu cât ai nevoie de un credit mai urgent. Dar să mă explic.

credite urgente

Să zicem că vrei să îți cumperi o mașină sau să îți renovezi casa. Firesc, apelezi la un credit bancar. Avantajul aici este că obții o sumă mare. Ca atare, ești foarte fericit. Dar cum nici măcar dragostea, spun gurile rele, nu durează mai mult de 3 ani, bucuria ta se va estompa gradat. Adică, în primul an vei fi fericit, la bordul noii tale mașini. În al doilea an la fel, dar peste 3 sau 5 ani vei realiza că n-ai acoperit încă nici 20% din creditul luat. Și că mai ai de plătit rate încă 25 de ani. Ani în care nu poți strânge un ban. Ce trebuie să strângi este cureaua. Ani în care nu ai voie să-ți pierzi jobul sau să câștigi mai puțin. Ani în care ești cu sabia lui Damocles deasupra capului. Poate că, atunci când reușești în sfârșit să-ți achiți datoriile, mașina s-a stricat iar apartamentul necesită alte renovări.

Evident, eu vă recomand pe cât posibil să stați departe de creditele bancare.

La dreapta sfoarei metaforice de care vă spuneam se află IFN-urile (Instituțiile Financiare Nebancare) care practică dobânzi strigătoare la cer. Sunt dintre cele cunoscute, care-și fac reclamă la televizor. Mama mea a luat împrumut de la o astfel de firmă. Nu vreau să dau nume, dar e cunoscută și începe, poate neîntâmplător, cu P. A avut de plătit mai mult decât dublu. Când în sfârșit și-a lichidat datoria, a vrut să-și închidă contul. La care operatoarea de acolo i-a zis că au nu-știu-ce ofertă pentru ea, putându-i da 100 de milioane. Mama nu știa cum să scape mai repede, așa că a refuzat-o ferm. Funcționara a sunat-o pe contabilă, care i-a spus să facă cumva numai să n-o piardă ca clientă. Sigur, până la urmă a pierdut-o. Din nou, dacă vreți opinia mea, stay away!

Poate cea mai bună și sigură metodă de împrumut o constituie creditele rapide, creditele până la salariu. Ceva în genul creditelor oferite de Extra Simplu. Din câte înțeleg, un imprumut pana la salariu de la Extra Simplu este limitat la 2000 de ron și are o perioadă de rambursare de maxim 75 de zile la început, adică la primul credit luat, și 30 de zile ulterior, adică la celelalte. Asta face ca acest credit rapid să fie, într-adevăr, până la salariu. Dezavantajul că nu poți lua mulți bani se traduce în avantajul că n-ai mult de restituit și nu te îndatorezi pe viață. Ești cumva limitat în posibilitatea de a greși, chiar dacă tu ai fi genul care s-o dea în bară. Mai departe, văd pe site că dobânda e fixă, de 1,2% pe zi, fără comisionare suplimentară sau alte chestii ascunse. Și că poți intra în posesia banilor de pe o zi pe alta, prin simpla “aplicare” online!

Uneori, chiar dacă mai rar, ai de nășit niște proaspeți însurăței, prinzi o mașină de ocazie sau se ivește cine știe ce situație care implică cheltuieli. Și tu n-ai acei bani pe moment. Să te împrumuți de la rude, da, foarte frumos, doar că neamurile sunt primele care-ți închid ușa în nas. Ți-o deschid cu drag băncile sau IFN-urile cu dobândă de 100%, dar eu le-aș evita. Un credit limitat, pe termen scurt, că de aia-i și zice credit urgent online sau credit până la salariu, cred că este cea mai bună soluție. În concluzie, atenție mare la credite, deoarece cu banii nu-i de te jucat, așa că nu vă băgați în cheltuieli care vă depășesc posibilitățile. Evitați asocierea dintre ziua de salariu și creditele bancare și, în general, nu vă băgați la credite mari sau pe termen lung. Doar zic.

Comments
  1. eu m-am “ars” cu un card de cumparaturi si m-am jurat ca nu o sa mai fac astfel de alegeri. niciodata.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: