Tipuri de împrumuturi

De câte ori nu ajungi în situația de a avea nevoie urgentă de niște bani, astfel încât încerci să te împrumuți? Cum banii sunt o problemă spinoasă și delicată, poate ți-ar prinde bine o trecere în revistă a modalităților prin care poți obține împrumut bani urgent și, de ce nu, chiar împrumut online urgent, că acum toată lumea are internet. Cu un mic disclaimer: eu sunt blogger, nu un expert în domeniul financiar, așa că ia tot ce spun mai jos cu un “grăunte de sare”. Dar poate că aceste informații te vor ajuta.

bani

Primul și cel mai simplu tip de împrumut este să ceri bani unor neamuri, prieteni sau cunoștințe. Evident, deși este cea mai convenabilă și ușoară metodă, ea implică niște dezavantaje. Vei putea obține, prin metoda asta, niște bani până la salariu, dar nu vei putea obține suficient cât să-ți iei mobilă, de exemplu. Te vei expune umilinței de a recunoaște că nu ai bani și, colac peste pupăză, cel mai adesea nu-ți va da nimeni, pentru că, să fim serioși, tu când ai dat ultima dată bani împrumut cuiva? Dacă nu merge metoda asta, ești liber să treci la pasul 2.

Al doilea tip de împrumut online urgent este cel bancar. De fapt ăsta nu e chiar online, implică de cele mai multe ori prezența ta în sediul unei bănci, și aici avem un prim dezavantaj serios. Plus făcut rost de o serie de documente (care, de exemplu, să ateste unde, de cât timp ești angajat și pe ce salariu), o planificare de viitor, o negociere cu un ofițer sau consilier de credite șamd. Procedura e complexă, durează câteva zile (dacă nu săptămâni) dar, la sfârșitul ei, poți obține un credit pe o perioadă enormă, de zeci de ani. Dezavantajul e că acest tip de credit te face sclav pe viață. Vei fi dependent de locul tău de muncă pe toată durata creditului. Vei plăti, poate, aproape dublu față de cât ai împrumutat. Și, dacă ai deja un credit, nu vei putea obține așa ușor un al doilea. Am impresia că băncile chiar comunică între ele pe tema asta.

Așa că îți rămâne pasul 3. Aici vorbim de IFN-uri, adică instituții financiare nebancare, care deci nu sunt bănci dar au dreptul să acorde credite, împrumut bani urgent etc, și le am în vedere pe cele care îți acordă un credit urgent online pe termen cel puțin mediu. Problema lor este că, deși primești repede și relativ ușor suma solicitată, și deși o poți plăti în mai mult de un an, dobânzile sunt foarte mari. Doar nu credeai că cineva îți dă bani din filantropie, nu-i așa? Unele IFN-uri sunt mai hrăpărețe decât băncile, iar asta o știu de la mama mea, care s-a împrumutat de la o astfel de firmă. Foarte cunoscută, într-o vreme erau reclame cu ea la televizor. Acum nu mai știu dacă sunt, pentru că nu mă mai uit la TV, dar știu că a plătit dublu față de cât a luat împrumut. Și la lichidarea soldului casierița a făcut tot posibilul să n-o piardă de clientă, mai că voia s-o lege de scaun, iar contabila i-a spus la telefon să se dea peste cap ca s-o determine (pe mama mea) să mai ia un credit. Sună atractiv? Dacă ești inteligent, poate nu.

Am lăsat la urmă ce era mai bun: cred, nu spun cu mâna pe inimă, că n-am luat niciodată împrumut, dar cred că extrasimplu.ro inaugurează a patra și cea mai avantajoasă formă de împrumut online urgent. De fapt, poate că singura acceptabilă. Instituția din spatele acestui site îți oferă credit rapid pana la salariu și cu asta am spus aproape tot. Fiind un IFN, nu trebuie să te complici cu băncile. De fapt, nu trebuie să mergi nicăieri: procedura de împrumut este complet online, o faci de acasă, pe net. Nu îți trebuie copii după venit sau alte prostii. Doar două acte: copie după buletin și extrasul de cont. Primești banii, de regulă, a doua zi: îți sunt virați direct în contul menționat. Și, cel mai important: ai o dobândă fixă pe zi, comisioane zero și perioada împrumutului limitată la câteva săptămâni, maxim luni. Că de aia-i zice până la salariu.

Practic, un credit urgent online de la ExtraSimplu îți oferă ce-i mai bun din ambele universuri: al băncilor și al IFN-urilor. Prin faptul că poți să te împrumuți direct de pe net cu două acte în timp record, elimini timpul pierdut pe la bănci și procedurile complicate de acolo. Iar prin faptul că perioada împrumutului e limitată, nu riști să te afunzi în datorii cu care să nu mai ieși la liman, cum e cazul altor IFN-uri. De fapt, limitarea în timp e un fel de supapă de siguranță, împotriva propriei tale iresponsabilități sau inconștiențe. Nu râde, unii au rămas fără case nemaiputându-și plăti datoriile. Sigur, nu vei putea cumpăra o mașină cu banii de la ExtraSimplu, dar, așa cum sintagma credit până la salariu o spune, vei putea obține o sumă de bani (de până la circa 2000 de lei) pentru niște nevoi urgente, pe care s-o plătești într-o lună sau două.

Dacă e să mă întrebi pe mine, cel mai bine ar fi să nu te împrumuți niciodată, de nicăieri. Dar dacă tot trebuie să iei un credit, măcar să o faci într-un mod responsabil și în care nu riști să rămâi pe drumuri. Cum zicea Văcăroiu, părerea mea.

Lasă un răspuns