Vaccina-m-aș și nu prea

Așa. Există un proiect de lege care a devenit foarte vizibil în ultimele săptămâni și care spune că trebuie să ne vaccinăm. Da, toți! Bine, legea nu spune explicit că toți adulții vor fi vaccinați, dar modul cum e formulată lasă suficient loc pentru a-l obliga pe oricine să fie vaccinat, indiferent de vârstă. De exemplu:

vaccinarea persoanelor care, prin natura profesiei sau formării profesionale pe care o urmează, sunt expuse suplimentar la sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică.

Am citat din punctul c, subpunctul 2, articolul 4. Cei interesați pot descărca fișierul integral, în format PDF, de aici.

Păi, toată lumea intră, practic, la categoria asta! Ești profesor? Riști să-i infectezi pe copii. Ești vânzător? Riști să-i infectezi pe cumpărători. Ești pensionar și locuiești într-un bloc? Riști să-i infectezi pe vecini. Ești blogger și scrii dintr-un vârf de munte pe nișa “pustnic în peșteră”? Riști să îi infectezi pe cititori, și așa mai departe. Mai departe, până la articolul 25, pe care îl redau integral:

Persoanele eligibile pentru vaccinare care au vârsta de peste 18 ani au următoarele obligații:
a) Prezentarea la administrarea vaccinului în cazul convocării acestora de către furnizorul de servicii medicale de vaccinare
b) Recuperarea vaccinurilor restante după o schemă de recuperare realizată de către medicul de familie sau comisia județeană de vaccinare sau a municipiului București.

Deci dacă nu mi-au făcut ăștia ceva vaccin când eram mic, pot fi chemat să-l fac. Păi și dacă am făcut boala copilăriei? Că vaccinul te protejează vreo 10 ani, boala te face imun pe viață. Și apropo de asta, oare n-ar trebui să-i vaccinăm pe toți adulții, că oricum durata de timp în care erau protejați de un vaccin făcut în copilărie a expirat de mult?

vaccin

Ok, să zicem că vreau să mă vaccinez. Aici apar problemele. La ora actuală există numeroase controverse pe tema vaccinurilor. Există chiar personalități din lumea medicală, imunologi chiar, care trag un semnal de alarmă împotriva modului în care se derulează campaniile de vaccinare, nu numai la noi în țară, ci pe tot cuprinsul globului (atenție, nu toți zic că vaccinurile sunt rele, dar că corecta lor administrare ar trebui făcută după un screening prealabil al pacientului, pentru a preîntâmpina eventualele cazuri de intoleranță și reacții adverse, vaccinurile ar trebui selectate pe criterii obiective și nu la presiunea producătorilor etc). A se căuta de exemplu cartea “Vaccinurile și autoimunitatea”, scrisă de Yehuda Shoenfeld și alții. Și, bineînțeles, există foarte multă mitologie națională și externă, cu privire Big Pharma și riscurile vaccinurilor. În aceste condiții, susținătorii vaccinurilor scriu cu foc despre cum românii o ascultă pe Olivia Steer, după care, când își duc copiii la vaccinat, constată că… nu există vaccinuri pe stoc! Și umblă cu limba scoasă la privați pentru a face rost de un vaccin.

Ca să sumarizăm, ce cred eu că ar trebui să facă statul, pe puncte:

  1. Să lanseze o dezbatere publică serioasă, cu invitați de ambele părți, pro și contra vaccin, pentru un plus de informare a cetățenilor ca o bază de plecare, nu să forțeze vaccinarea în condițiile în care aceasta este întâmpinată cu tot mai multă reticență în rândul populației.
  2. Să se pună la punct cu stocurile de vaccinuri, astfel încât măcar cei care le facă să aibă de unde și le procura. Om ajunge să fie obligatorii dar să nu le avem.
  3. Să rezolve problemele din sistemul medical, care îi fac pe oameni circumspecți. Știu că este un subiect delicat și nu se poate rezolva peste noapte, dar nu te poți aștepta ca lumea să fie încrezătoare în medici cât timp aceștia sunt sponsorizați de diverse companii farmaceutice să prescrie bolnavilor anumite medicamente.
  4. Să formuleze legea de așa natură încât să nu vină în contradicție, pe ici pe colo, cu drepturile fundamentale asigurate de Constituție.

Ei bine, până la realizarea acestor patru puncte mai este mult. De aceea, dragii mei, vă pot spune de pe acum că proiectul de lege o să eșueze lamentabil. Dar da, dacă ar fi să vorbim strict despre utilitatea vaccinurilor, nu sunt un mare fan. Nu pentru că teoria n-ar fi bună. Teoretic, și politicienii ne vor binele.

Lasă un răspuns