Medicina care ne triază

Titlul articolului putea fi la fel de bine “necesitatea testelor medicale”, deoarece ne lovim de ele la tot pasul și, sănătoși fiind, ne întrebăm adeseori care le este utilitatea. De exemplu, să luăm situația cuiva care face școala de șoferi. Ai zice că învățarea (teoretică și practică a) regulilor de circulație este tot ce-ți trebuie, dar fără o fișă medicală detaliată nu-ți poți lua permisul auto. O putem numi fișă medicală de permis auto, și cuprinde o serie analize medicale, teste de vedere, aviz psihologic etc. Dacă o să căutați pe Google care este pretul pentru o fisa medicala permis auto, o să găsiți pe prima poziție un articol din Libertatea, care vă informează că o fișă medicală pentru permisul auto costă minim 168 de lei. Mă rog, eu știu o clinică unde te costă 150 de lei și se rezolvă într-o zi, dar ideea e că toate aceste teste medicale costă timp și bani.

aviz medical

Ne mai întâlnim cu aceleași mult-hulite teste medicale în cadrul medicinei muncii. Desigur, pentru a te angaja, ai nevoie de fisa medicala pentru angajare, care să ateste că ești apt pentru profesia pe care o vei îmbrățișa cu drag și pasiune de acum încolo. Alt timp pierdut, alți bani dați. Iar controlul medical pentru medicina muncii se face anual (sau bianual, nu mai rețin), astfel că te vei reîntâlni cu medicul respectiv (sau poți alege ce cabinet vrei, dacă ești deștept) în fiecare an, doar ca să-ți confirme că între timp nu s-a schimbat nimic și că ești în continuare apt să-ți dai sufletul pe plantație. Certificat de validitate care, bineînțeles, costă din nou timp și bani. Deși cred că de data asta s-ar putea să plătească firma, sau așa ar fi normal. La noi plătea firma.

Tot de fișa medicală angajare ai nevoie și dacă dorești să-ți iei un certificat de liberă practică în varii domenii. Teoria oficială este că examenul medical la angajare și controlul periodic medical se realizează în funcție de profilul companiei în cadrul căreia activezi și mai ales de profesia pe care o ai, urmărind factorii de risc profesional cu care te-ai putea întâlni. Sunt ele utile? La prima vedere, s-ar spune că nu. Pot invoca aici, de exemplu, controalele medicale pentru fișa muncii pe care le făceam anual cu colegii de la job, despre care toți aveam aceeași impresie (ne duceam cu drag lehamite, știind că pierdem o zi) și în urma cărora, surpriză, toți primeam certificatul că suntem apți de lucru (și de a fi exploatați în continuare de patron). Dar pierdeam timpul acela, pe care trebuia să-l recuperăm, că nu aveam un job de pierdut vremea, ci cu targete.

Și așa mai departe, profesorii au și ei nevoie de avize medicale speciale înaintea începerii unui an școlar și lista poate continua la nesfârșit.

Chestia e că, totuși, aceste examene sunt utile. Nu poți judeca necesitatea unui control medical extrapolând niște rezultate parțiale și limitate. Faptul că eu și colegii mei eram apți de muncă (sau că X sau Y este apt de a conduce și astfel își ia cu brio fișa medicală de permis auto) nu spune nimic despre cazurile particulare în care nu se obțin aceste avize. De exemplu, imaginați-vă că un profesor are o boală contagioasă pe care nu și-o tratează. În lipsa unui control medical, el ar putea îmbolnăvi întreaga școală. Un șofer cu dificultăți de vedere netratate (deci care nu poartă ochelari) ar putea cauza un accident etc. Și, oricum, faptul că beneficiem regulat de un control medical de specialitate ne poate evidenția anumite boli când ele încă sunt în faza incipientă. Cetățenii țărilor civilizate sunt mai atenți cu ei și cu sănătatea lor. Noi din păcate nu ne facem controale periodice, așa că uneori putem ajunge în situația depistării unor boli de care suferim când deja este destul de târziu și apar complicații.

În concluzie, așa rele cum sunt, testele medicale pentru fișa muncii, permisul auto, schimbarea locului de muncă, obținerea anumitor avize de funcționare etc etc sunt, de fapt, destul de utile, dacă le privești la rece și în mod obiectiv. Iar doctorii, pe care îi privim cu atâta reticență, sunt de fapt acolo ca să ne ajute.

Lasă un răspuns