Nu există energie liberă, dar…

Când eram mai mic, mă întrebam deseori de ce știința și fizica par să bată pasul pe loc, în loc să ne ofere noi și noi aparate din ce în ce mai performante. Iar prin performant mă gândeam în special la aparate care să consume mai puțin, mergând până la, bineînțeles, aparate care să nu consume deloc energie sau, invers, generatoare de energie liberă. Discuția despre energia liberă (care în parte se rezumă, deși impropriu spus, la energia solară) este complexă, dar ce pot spune acum e că așteptările mele erau greșite din cel puțin două puncte de vedere.

panouri fotovoltaice

Înainte de asta însă, nu putem avea o discuție serioasă despre energia liberă fără să amintim miturile conspiraționiste conform cărora ea ar exista, dar ar fi ținută secretă de către marii magnați ai lumii, pentru că altfel oamenii n-ar mai da atâția bani pe curent și combustibili. Cunoașteți probabil multe astfel de teorii. Ei bine, realitatea este (și în asta constă prima mea eroare) că de fapt nu există și nici nu poate exista, la propriu, energie liberă. Nu poate exista datorită faptului că nu îi permit legile fizice să existe. În natură nimic nu apare din neant, totul se transformă după niște legi precise, așa că este impropriu să spui că un panou solar îți oferă energie liberă, cât timp tot ce face el este să convertească energia solară (colectată sub forma luminii, căldurii și/sau a radiației emisă de Soare) în energie electrică. Deci, este tot o conversie în esență. Energia solară nu este o formă de energie liberă, ci tot o energie cât se poate de palpabilă, doar că ea trece pe lângă noi și se pierde, pentru că nu o folosim.

Un alt mod de a explica lucrurile cu energia solară este că pentru planeta noastră există, la ora actuală, mai multe surse de energie. Pe o parte dintre acestea le-am exploatat și continuăm să le exploatăm din plin (și mă refer aici, de exemplu, la resursele naturale ale solului), în timp ce pe altele de abia începem să le explorăm (și în această categorie avem lumina colectată de panourile solare).

A doua mea greșeală a fost să cred că lucrurile stau pe loc. Ele evoluează, dar lent. Într-adevăr, cine a auzit, acum 20 de ani, de case care-și pot procura singure energia necesară funcționării aparatelor din gospodărie? Acum există deja furnizori de sisteme solare care pot asigura necesarul de curent electric pe timp de vară și o parte din acest necesar pe timpul iernii (iarna Pământul se află la o distanță mai mare de Soare, așa că energia recepționată de la acesta este mai mică). Sigur, o astfel de casă s-ar putea să arate mai ciudat, insolit sau original, deoarece  de regulă va avea acoperișul compus dintr-o serie de panouri solare, panou solar lângă panou solar, pe o suprafață cât mai mare, deoarece randamentul nostru de conversie al acestei forme de energie este încă destul de mic. Dar deja există posibilitatea acestor sisteme care îți pot asigura autonomie, iar în viitor, pe măsură ce lucrurile vor avansa, poate că și randamentul conversiei va crește și vom avea panouri solare tot mai mici și mai eficiente.

Singurul lucru care mă mai nemulțumește acum este viteza de melc a acestor progrese tehnologice. Dar măcar sunt tânăr, așa că privesc cu speranță și interes spre lumea în care vor crește copiii și nepoții mei. Ca o concluzie la cele de mai sus, nu există energie liberă, dar… începem să o folosim din ce în ce mai mult.

Lasă un răspuns