Ați merge într-o excursie singuri?

Mă uitam la lista cu cele mai bune oferte în Tenerife (pentru o singură persoană), și zic asta strict din punct de vedere al prețului afișat acolo, și aș vrea să vă întreb următorul lucru: voi ați merge de unul singur, adică fără consoartă, fără remorcă, fără cățel, fără purcel, numai voi, în Tenerife? De de fapt nu numai în Tenerife, oriunde în lume decideți să vă faceți un mic concediu. Singuri?

fantana tenerife

De vizitat, în mod cert ați avea ce să vizitați. Tenerife este, conform Wikipedia, cea mai mare insulă a Arhipelagului Canare, din Oceanul Indian. Cam de 80 pe 50 km, cu o suprafață de 2 milioane de km pătrați. Populația, sub un milion. Și aparține (insula) Spaniei. Dar nu oamenii sau limba sunt principalele lucruri care ar face ca timpul petrecut acolo să fie foarte plăcut, ci clima.

De fiecare dată când vrei să mergi pe o insulă, trebuie să ții cont de condițiile meteo și climatice de acolo. Noi aici nu realizăm, pentru că trăim pe uscat, dar apa are alte reguli, alte legi după care se ghidează. Și asta e foarte interesant: pe unii dintre noi, frigul ne face să stăm în case, așteptând vara. Eu de exemplu recunosc că, deși îmi place iarna, prefer anotimpul călduros, în care pot să umblu la tricou și pantalon scurt. Altora însă, și destul de mulți, nu le place vara toridă, când deja (mai ales în ultimii ani) mercurul termometrelor urcă foarte mult, așa încât, chiar și dacă stai în casă, cu geamurile larg deschise și practic în costumul lui Adam, tot transpiri din abundență. Parcă niciodată nuvela Căldură mare, a lui Caragiale, n-a fost mai actuală decât în ultimele veri, iar efectul de seră al marilor orașe face lucrurile și mai dificil de suportat. Din această perspectivă, Tenerife este de fapt soluția perfectă, pentru că are tot timpul o climă primăvăratecă. Iarna temperaturile au o medie între 20 și 22 de grade Celsius, în timp ce vara media nu trece peste 28 de grade Celsius. Deci, nici prea rece, nici prea cald, și tocmai de aceea Tenerife este supranumită Insula eternei primăveri.

Cum este posibil acest lucru? ne putem întreba. Răspunsul este că apa are un rol de atenuare a extremelor, ținând răcoare pe timp de vară și ținând de cald pe timp de iarnă. Aerul deloc uscat vă face sejurul și mai plăcut. Dar bineînțeles că asta nu e tot, și, ca să revin la întrebarea mea de la început, probabil majoritatea dintre voi veți spune că nu, nu doriți să mergeți în Tenerife singuri, indiferent cât de serioasă ar fi Colibri Tour și indiferent cât de ieftine ar fi prețurile afișate pe pagina lor web. Pentru că, nu-i așa, ce sens are să mergi undeva singur, fără soție, fără prietenă, fără iubită sau fără familie?

Bineînțeles că prin Colibri vă puteți lua bilet și cu familia, dar eu voiam puțin să discut plaja de oferte ieftine pentru o singură persoană, pe care am văzut-o pe site-ul acestei agenții (agenție pe care, dacă sunteți din Alba, o puteți vizita la Sebeș, Lancrăm, strada Nouă, nr. 143, sau la unul din punctele de lucru afișate pe site). Sau, mai bine zis, ideea de a merge de unul singur undeva. Pentru că și eu am zis inițial că, oricât de ieftin ar fi, de unul singur n-are farmec. După care mi-a picat fisa că dacă acum, cât ești singur, nu faci cel puțin o astfel de escapadă nebunească, atunci n-o s-o faci niciodată. Pentru că mai târziu, după ce vei avea o iubită sau o familie, evident că vei merge tot timpul însoțit. Și nu vei putea face tot ce vrei tu. Și vei supune la vot programul din ziua respectivă. Și poate-ți va fi dor de momentele când făceai ce te tăia capul.

Așa că eu m-aș duce. Dacă aș avea bani și timp de o săptămână sau două, și nicio obligație, m-aș duce și singur în Tenerife, să văd cum sunt oamenii de acolo. De venit, poate tot singur aș veni, dar mai îmbogățit. Nu numai cu poze (v-am zis că începe să mă tenteze și domeniul fotografiei?), ci și cu amintiri și cu noi prieteni. Pentru că imposibil să nu întâlnesc acolo niște turiste simpatice, care sunt și ele singure sau într-un grup de fete, și cu care să mă distrez. Și dacă nu, imposibil să nu găsești câteva localnice simpatice, care n-au ieșit niciodată din satul lor și care-i privesc pe tinerii veniți acolo cu speranță și naivitate. 🙂 Ori toate aceste lucruri nu le vei putea face mai târziu, când vei avea pe cineva care te va însoți în fiecare escapadă.

În sfârșit, ajunge cu filosofarea sterilă. Ce voiam de fapt să vă aduc în atenție este site-ul colibritour.ro, pe care, dacă sunteți obișnuiți să călătoriți peste mări și țări, poate merită să-l răsfoiți puțin, să vedeți dacă nu cumva găsiți servicii mai atractive decât la agenția din orașul vostru, cu care ați circulat de când vă știți.

Comments
  1. In Singapore, eu as merge…dar e o destinatie foarte scumpa, deocamdata…cine stie ce ne rezerva viitorul apropiat!:)

  2. Ethos

    Sau îndepărtat. Oricum, dacă e să mergi undeva, mai bine nu chiar de Crăciun sau revelion. De exemplu, prin ianuarie. Eu unul aș prefera să nu pierd spiritul sărbătorilor românești de iarnă.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: