Cât costă o centrală termică în condensație?

De fapt, titlul este oarecum prea lung, deoarece astăzi toate centralele termice pe gaz sunt centrale în condensație (sau în condensare). Spre sfârșitul lui 2015 a intrat în vigoare așa-numita Directivă ErP (Energy Related Products), care reglementează sau are în vedere reducerea emisiilor de carbon și are efect la nivelul întregii Uniuni Europene. Concret, începând cu 26 septembrie 2015 cetățenii sunt obligați să-și instaleze doar centrale termice cu condensare, sau să le înlocuiască pe cele vechi, cred că la maxim 10 ani, cu centrale termice în condensație dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic și mai ecologice. Și, dacă intrăm pe unul din magazinele cunoscute care se ocupă cu așa ceva, putem într-adevăr constata că pe pagina cu centrale termice pe gaz există doar centrale în condensație. Această problemă fiind lămurită, să trecem la ce ne preocupă pe noi, adică prețul lor.

centrala termica ariston

Păi prețul îl aflăm de pe același site, pentru că Berluni este un magazin autorizat care vinde centrale, calorifere, boilere etc de toate mamele. Numai pe pagina cu centrale termice pe gaz există 51 de produse, deci avem de unde alege. Dar vă fac o mică sugestie: pagina se încarcă cu produsele sortate în ceva ordine sugerată de ei, eu vă recomand să le sortați după preț. E foarte simplu, avem sus o casetă de unde putem schimba criteriul sortării, ca să ne fie mai ușor. Astfel aflăm că cea mai ieftină centrală pe gaz costă la Berluni 2550 de lei, și nu este o marcă noname, ci o centală de firmă: Ariston. Poate ați auzit. Desigur, contează și alte lucruri, ca puterea de încălzire, deci dacă aveți mai multe camere, vă puteți orienta spre o centrală mai scumpă. După care mai trebuie adunate prețul caloriferelor, al țevilor și al manoperei.

Până la urmă eu zic că-i bine că intrați pe bloguri și aflați de astfel de magazine, pentru că, iată, din fericire Berluni asigură și montaje autorizate la centralele cumpărate de la ei, precum și service și postgaranție. Aceste lucruri sunt foarte importante și deseori avem tendința să le omitem la început, alegând cel mai mic preț, fără să realizăm că magazinul de electrocasnice din orașul nostru nu vine să ne repare centrala, dacă se strică, iar cu garanția e ceva mai greu, la producător. În concluzie, cât costă o centrală termică în condensare? Dificil de calculat, având atâtea variabile pe care trebuie să le aduni: manopera, eventualele cheltuieli de service, instalația, țevile etc. Dar fix centrala în sine, iată, începând de la 2500 de lei. Ceea ce nu-i foarte mult.

Cât privește necesitatea unei centrale în apartamentul tău, adică de ce să îți montezi o centrală, pe de-o parte asta e o întrebare cu răspuns evident și pe de alta un subiect despre care s-a tot vorbit, așa încât n-o să-l mai dezvolt aici.

Lasă un răspuns