O vizită într-o hală industrială

Stați liniștiți, n-o să vă iau de lângă calculator să vă duc cu mine într-o hală metalică imensă, unde să puteți să vă faceți selfie-uri. Ci vă invit la o vizită mai degrabă virtuală. La o discuție. Când eram mic, în orașul meu era o hală industrială imensă, folosită la depozitarea unor cereale. Am prins, cred că un singur an sau doi, vremea când, școlari fiind, ne duceam acolo într-un fel de practică și aruncam știuleții de porumb înăuntru, în acea hală. Contribuiam și noi la dezvoltarea economică a țării. De curiozitate, voi ați făcut vreodată practică agricolă? Se făcea pe vremea lui Ceaușescu.

hala industriala

Așa, să revenim. Aceea nu era o hală metalică, ci una simplă, din cărămidă, zidită ca o casă. La scurt timp după revoluție, hala respectivă a fost cumpărată de o firmă de distribuție băuturi răcoritoare, alcoolice, dulciuri etc. Am lucrat 12 ani la firma aia. Și cea mai mare problemă din punct de vedere tehnic era că stătea hala să se dărâme pe noi, nu alta. Tavanul era deja pătat în toate culorile, apa se infiltra peste tot, poarta de la intrarea în depozit te curenta după o ploaie serioasă, că nici instalația electrică nu era chiar în regulă șamd. Sigur că au fost planuri de modernizare, pe hârtie. Venea câte un revizor de la sediu, se uita, spunea că așa ceva nu se poate, trasa o schiță după care pleca la sediu, unde hârtia se îngropa într-un sertar. Nu sunt fonduri. Nu mă întrebați cum am primit avizele de funcționare necesare, de-a lungul timpului.

Chestia e că, dacă vrei să faci un lucru ca lumea, cel mai bine e să-l faci cu cap de la bun început. Să pornești cum se zice cu dreptul. Mi-am adus aminte de hala respectivă mai devreme, intrând pe proiectarges.ro. Iată că există și la noi oameni care se ocupă de proiectare hale industriale, punându-și experiența și cunoștințele la dispoziția clienților. Dacă veți vizita site-ul din linkul anterior, o să observați că pe lângă capitolul construcție hale industriale, cei de la IPA Proiect Argeș se ocupă și de proiectare construcții civile sau agricole, drumuri și poduri, rețele tehnico-edilitare etc. Adică, ăsta e jobul lor. Iar halele industriale proiectate de ei pot fi folosite atât ca spații de depozitare a unor mărfuri sau materiale cât și ca spații de birouri sau pentru service-uri auto. De ce ai nevoie de cineva ca ei? Pentru că o hală metalică mamut implică o investiție serioasă, așa că vrei să o planifici cum trebuie și să ai o estimare cât mai realistă asupra costurilor exacte și întregului proces de construcție.

Firma la care am lucrat atunci și-a închis depozitul cu doi ani în urmă și a pus terenul cu hala respectivă în vânzare. E la marginea orașului, zonă bună, spațiu, cine nu și le-ar dori, nu-i așa? Nici până astăzi nu le-a cumpărat nimeni.

Lasă un răspuns