Te rugăm să ne iei banii!

Ieri după-masă am fost plecat “la județ”, cu o mașină de ocazie. Șoferul era un tip care semăna la pronunție și accent cu președintele țării. La început nu mi-am dat seama de unde știu accentul ăsta, apoi mi-a venit să-l întreb dacă e sas, dar m-am abținut, din bun simț, că nu-l cunoșteam suficient cât să intru în detalii atât de intime. Dar de povestit, am povestit o grămadă. Și, evident, discuția a ajuns la bani.

card bancar

Tipul se ocupă cu montarea ușilor automate de garaj, deci are afacerea lui și e independent financiar. Dar nu-i merge atât de bine ca pe vremuri. Mi-a zis că mai demult nu era concurență, iar furnizorii din domeniu își vindeau produsele doar firmelor sau instalatorilor autorizați. Astăzi concurența e enormă și toată lumea vinde oricui, numai să poate vinde. Nu contează că ești firmă sau Gigel din blocul cutare, dacă vrei să-ți cumperi un interfon, îl poți comanda inclusiv pe net, iar ei ți-l aduc la ușă, prin curierat rapid. Și apoi te descurci cu montatul, chemi un vecin, mergeți pe bâjbâite, treaba voastră. Omul avea dreptate. Și cel mai bine se poate vedea lucrul ăsta chiar în domeniul financiar, respectiv al împrumuturilor sau creditelor nebancare.

Dați calendarul în urmă cu 15 sau 20 de ani. O să aterizați într-o perioadă în care singura variantă de a obține un împrumut era să mergi la o bancă, să stai la rând, să completezi niște formulare stufoase, să vorbești cu niște ofițeri de credit sau consilieri financiari sau cum se numesc ei, să probezi cu o serie de acte și adeverințe cum că ești angajat, să pui gaj un teren sau casa, să aduci un girant și apoi, cu ceva noroc, să obții un credit. Toată procedura asta durând poate și două săptămâni. Acum, setați calendarul înapoi, la data de azi. La ora actuală sigur că avem în continuare aceleași bănci, dar au apărut și o mulțime de firme ce funcționează în baza legii IFN-urilor (Instituțiilor Financiare Nebancare) și care îți acordă în timp record un credit fara adeverinta de salariu, fără ipotecă imobiliară, fără giranți, fără ca măcar să te prezinți la sediul lor! Serios, există instituții de credit la care tot ce trebuie să faci este să intri pe net, să completezi un formular de contact, să trimiți o copie după buletin și atât. Atât! E ca și cum oamenii ăștia s-ar ruga de voi: veniți să ne luați banii!

Nu știu dacă am fost suficient de clar: când am zis “atât”, nu am folosit o metaforă. Există site-uri unde poți obține împrumuturi rapide online exact doar cu buletinul. Și nu sunt site-uri dubioase făcute în garaj de niște hackeri care vor să-ți spargă calculatorul, ci portaluri ale unor instituții reale, care au sedii în toată țară. De fapt, poți obține un împrumut și mergând la unul din sediile lor, unde primești consultanță face to face din partea unui angajat de acolo, dar de ce să te deplasezi la sediu, când poți obține creditul în maxim o zi direct de pe net, la orice oră din zi sau din noapte, inclusiv în weekend? Vă dați seama că și aici e deja concurență, sunt o mulțime de instituții de credit fără adeverință, credit urgent, credit doar cu buletinul, împrumut până la salariu etc etc. Și au lăsat băncile mult în urmă la capitolul împrumuturilor (de regulă la o bancă nici măcar nu-ți poți face un împrumut online), oferind condiții tot mai lejere, pentru a atrage cât mai mulți clienți. Sigur că și aici există un pericol (la fel cum cel care își cumpără un interfon fără a fi de meserie riscă să-l monteze greșit). Tot mai mulți oameni au apelat la aceste împrumuturi rapide online, doar cu buletinul, dar faptul că au obținut ușor niște sume de bani nu înseamnă că nu mai trebuie să le dea înapoi, așa că sfatul meu este, evident, să împrumutați responsabil. Dar ideea rămâne: astăzi, datorită concurenței, poți obține foarte rapid un credit fără adeverință de salarizare, doar cu un buletin, chiar de pe net.

O altă chestie pe tema asta: ați observat că atunci când plătiți ceva cu cardul, nimeni nu verifică dacă e al vostru? Poate fi un card găsit pe trotuar și, dacă are tehnologie NFC, adică este contactless, puteți cumpăra cu el doar apropiindu-l de cititorul de carduri, fără să mai tastați pinul. Și până când cel care l-a pierdut îl reclamă la bancă, voi puteți face cumpărături de pe el, pentru că nicio vânzătoare nu se uită la nume, important e să-și vândă magazinul marfa. Din nou, tot datorită concurenței.

Lasă un răspuns