Cum să plătești mai puțin la curent

Știți mailurile acelea de tipul: cumpără un aparat pe care îl bagi în priză și vei plăti mai puțin la curent? Evident, sunt țepe. Și totuși, factura mea de curent a scăzut, în ultimul an, aproape la jumătate. Ce am făcut? Am investit niște bani, dar nu în aparate-minune-care-de-fapt-nu-există. Mi-am pus în toată casa becuri led.

bec led GE

Tehnologia ledurilor este relativ de dată recentă, dar a ajuns deja la nivelul de maturitate care o face viabilă și accesibilă pentru fiecare dintre noi. De ce ți-ai cumpăra un bec cu led? Răspunsul meu este: de ce nu ți-ai cumpăra? Uitați-vă puțin la lista cu becuri led de pe site-ul din link. Nu vă uitați la prețuri, ele se amortizează foarte repede. Uitați-vă la numărul de wați consumați și la puterea în lumeni. De exemplu, becul led din imaginea de mai sus, produs de General Electric, emite 1521 de lumeni, adică cam aceeași cantitate de lumină pe care o emite un bec clasic, cu incandescență, de 100 de watti. Dar consumă numai 16 watti. Practic, becurile cu led sunt, fără să exagerez, de circa 7-8 ori mai eficiente decât becurile clasice.

Ca să puneți becuri led peste tot, ca mine, vă costă între 100 și 300 de lei, în funcție de numărul de încăperi din locuința dvs. Dar merită, pentru că vă recuperați banii în câteva luni. Gândiți-vă că becurile sunt unul dintre principalii consumatori de curent dintr-un imobil. Ar mai fi, desigur, calculatorul, dar nu stă pornit tot timpul, mașina de spălat, dar o folosiți ocazional, sau frigiderul, dar și acesta este, mai nou, eficient, cu clasa A sau A+, adică consună puțină energie electrică. În schimb, becurile stau aproape tot timpul pornite, mai ales iarna. Iar niște becuri led consumă de 7-8 ori mai puțin decât niște becuri vechi. Faceți voi un calcul. La mine l-a făcut Enelul, iar facturile îmi vin aproape pe jumătate față de cât erau înainte de a trece la becuri led.

Apropos, eu nu recomand becurile economice. Am avut și eu, adică mai am, că atunci când am trecut pe becuri led, am dat jos toate becurile economice și le-am pus într-un dulap. Mă gândesc eventual să le vând pe OLX, că nu le voi mai folosi. Și asta nu pentru că ar costa aproape la fel de mult ca ledurile dar ar fi mai slabe ca ele. Ci pentru că sunt foarte toxice. Dacă aveți unul prin casă, citiți-i, de curiozitate, eticheta. O să constatați cu surprindere că va scrie ceva de genul că becul trebuie montat exclusiv pe personal autorizat (?!?) și că, dacă se sparge, trebuie să aerisiți temeinic, o jumătate de oră. De ce? Pentru că aceste becuri conțin vapori cu mercur, care sunt super-toxici. Și mai emit așa-numita lumină albastră și o serie de alte radiații, dați o căutare pe Google. Ei bine, becurile led nu au aceste probleme și, în plus, sunt mai eficiente.

Un alt avantaj al becurilor cu led îl constituie faptul că tehnologia poate fi folosită în aplicații diverse. Dacă ați intrat pe site-ul din linkul de mai sus, ați văzut că există becuri cu led de toate felurile, formele și culorile, ba chiar corpuri de iluminat, veioze etc. Se pot găsi de cumpărat și lămpi ambientale cu led, unele cu senzori, care se aprind când se face noapte sau când treceți pe lângă ele. În plus, lumina poate fi mai caldă sau mai rece, vă puteți alege un bec led cu o “temperatură a culorii” pe placul dvs.

La un singur lucru recunosc că m-am păcălit. Când mi-am cumpărat becuri led, nu le-am luat de pe net, ci din magazinele din zona mea, și m-am uitat la preț, adică le-am ales pe cele mai ieftine. Am găsit becuri Well de 1500+ lumeni, cu 12 lei bucata, și Myria, de la Altex, cu vreo 14 lei, cred. Dar au fost și cele mai proaste, deja mi s-au stricat 5 dintre ele. În schimb, am becuri Pilla, ceva mai scumpe, din care nu mi s-a stricat niciunul. Becul din imaginea de mai sus este făcut de General Electrics, nu de firme no-name, deci merită să aveți lucrul ăsta în vedere când vreți să vă cumpărați, să luați becuri led de calitate, care să vă țină 10000 sau 15000 de ore, cât scrie acolo. Cred că și pe ale mele scria la fel, dar unele nu m-au ținut nici două săptămâni.

Totuși, chiar și așa, per total am ieșit mult mai bine, cu factura de la curent.

Comments
  1. Lamiita Petre

    Mai am si eu vreo 3 bucati de schimbat.

  2. Ethos

    La mine aproape totul e pe LED.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: