Pro și contra unui DSLR

De când mă uit pe OLX la camere foto, văd o mulțime de oameni care-și vând DSLR-urile la prețuri mici. Motivul? Mulți dintre ei și l-au cumpărat pentru a face “poze profi”, dar au constatat că nu se pricep sau că nu sunt chiar atât de pasionați cum erau la început, iar pozele ies mai slabe decât cele cu telefonul. Și renunță. Așa că întrebarea se pune: ca om simplu, care nu trăiește din fotografie, ai nevoie, în 2017, de un DSLR? Întrebare la care voi urmări să ofer câteva indicii în rândurile de mai jos.

fotografie

În primul rând, dacă vrei să-ți iei un DSLR pentru a face poze de top, atunci mai bine rămâi la camera de pe telefon. De ce? Pentru că un sistem foto performat implică investiții financiare considerabile. Un fotograf va dispune de obiective scumpe, de mii de euro, pentru diverse tipuri de fotografie: peisaj, studio, produse, evenimente, interior, macro etc. De exemplu, Gabriel Comanescu în 2017 îți face poze într-un studio special amenajat pentru fotografie, cu șine culisante pentru lumini, dark room, temperatură de culoare controlabilă, stație grafică cu monitor calibrat, filtre pentru dispersie și culoare, iar acestea sunt doar accesoriile, nici măcar nu am ajuns la echipamentul foto propriu-zis. Ca să poți concura cu el, ar trebui să investești mii de euro, nu doar în camera foto propriu-zisă și obiectivele sale, ci și într-un spațiu pe care să-l transformi în studio foto dotat cu tot ce trebuie, aparatură modernă și scumpă.

În al doilea rând, dacă vrei să-ți iei un DSLR ca să faci poze mai frumoase decât cele cu telefonul, dar până acum nu ai folosit nicio aplicație foto în afară de cea preinstalată în telefon, și crezi că pozele ies slabe din cauza telefonului, atunci îți recomand, din nou, să stai pe tușă. De ce? Pentru că fotografia este un domeniu complex, care are și o latură extrem de tehnică, ce derivă din anumite legi și restricții fizice (din optică). Ca să o înțelegi, trebuie să înveți aceste tehnicalități. Iar dacă o aplicație de telefon ți e pare prea complicată, atunci cu un DSLR o să-ți prinzi urechile. Cu cât senzorul unei camere foto este mai mare, cu atât controlul ei este mai dificil, iar senzorul DSLR-ului este gigantic în comparație cu cel al telefonului, care merge foarte bine pe modul auto. Astfel că, dacă îți iei un DSLR și nu ești dispus să înveți elemente de natură tehnică, vei risca să faci cu poze poze chiar mai slabe, pe modul auto, decât cele făcute cu telefonul.

Dar dacă ești genul care butonează orice aparat electronic până când îi descoperă toate chichițele sau setările ascunse și dorești să înveți fotografie, atunci un DSLR este o alegere potrivită. Sigur, la pachet cu niște sfaturi despre fotografie, cum sunt cele ale lui Gabriel Comanescu, sau cursuri – pe care le poți face gratuit, online. Dar în domeniul fotografiei, deși găsești multe tutoriale pe net, poate că merită să te înscrii la un curs offline, din orașul tău. Pentru că acel curs va fi ținut de un fotograf ca Gabriel Valentin Comanescu, adică un om cu experiență practică în fotografie, și una este să citești de pe net și alta să îți spună cineva toate dedesubturile, arătându-ți live unde și ce greșești și îndrumându-ți pașii. Iar la astfel de cursuri se mai pot organiza ieșiri sau tabere de fotografie, care iarăși sunt foarte frumoase.

După care, desigur, dacă chiar o să te prindă microbul, îți poți cumpăra obiective mai serioase și îți poți face și tu un site, ca Gabriel Valentin Comanescu. Cum ar suna un site intitulat Fotograf Gabriel Comanescu sau fotograf Comanescu, dar cu numele tău în loc de Comanescu Gabriel? Totuși, până acolo este un drum lung.

Lasă un răspuns