Vine iarna, deci luați-vă aparate de aer condiționat

Titlul nu este deloc o glumă. Știți zicala “omul deștept își face vara sanie și iarna car”? Dacă nu o știați, tocmai ați aflat-o. Acum circa un an, cineva scria pe un blog că și-a cumpărat un aparat de aer condiționat. Iar vecinul lui a început să râdă de el: hăhăhă, acum îți cumperi tu aparate de aer condiționat, în mijlocul iernii, ce să faci eu ele? În sfârșit, lunile au trecut și s-a ajuns, inevitabil, la mijloc de iulie. Când primul tip stătea relaxat în cameră, că avea climă pe pofta inimii, iar al doilea gâfâia și transpira ca un porc. Așa că s-a dus la primul și l-a întrebat de la ce firmă și-a luat aparatul ăla, acum câteva luni, când a râs de el. 🙂

vant

Problema e că vara aparatele de aer condiționat se scumpesc. Cerere și ofertă. Și e bătaie pe ele, așa că stai la rând. E ca la early booking: cu cât îți cumperi mai repede biletul de avion, cu atât e mai ieftin. În afară de asta, de ce să lași lucrurile până îți ajunge cuțitul la os? Dacă eu aș fi în locul bucureștenilor, în perioada asta aș începe să caut pe Google informații despre diversele tipuri de aparate de aer condiționat, garanții, ce este ăla BTU, sisteme de aer conditionat marca gree, aparate de tip duct, aparate de aer condiționat podea-tavan, de tip coloană sau perdea de aer. Ce, nu știați că există atâtea categorii? Puneți banii la ciorap, că la vară probabil vor costa dublu! 🙂

Eu îmi permit să vă ironizez, deoarece locuiesc într-o zonă mai aproape de munți, unde aerul este suportabil vara, chiar dacă mult mai rece acum, dar adevărul e că temperaturile au cam luat-o razna în ultimii ani. Țin minte din copilărie cum iernile erau ierni, cu zăpadă, iar verile erau calde dar blajine și frumoase. Nu știu exact dacă încălzirea globală e de vină sau e un simplu mit, cert este că mai nou, pe timp de vară, aproape că nu mai poți ieși din casă. Iar în orașele mari situația este și mai nasoală. În trecut, mergeam des la București. În oraș temperatura e cu câteva grade mai ridicată decât în alte părți, iar vara oamenii stau în case în chiloți, datorită căldurii. Și tot simți că parcă n-ai aer. În așa fel încât deținerea unui aparat de aer condiționat devine acolo obligatorie pentru un trai suportabil, nu neapărat decent.

Pe de altă parte, sora mea, plecată de ceva vreme în Irlanda, îmi spune că acolo e foarte multă umiditate, toate hainele-i mucegăiesc în dulap, uneori le aruncă și așa e peste tot. Problema acolo este proximitatea față de mare și ocean, Irlanda fiind o țară insulară, cu o climă specifică și foarte umedă. Și ei au, aproape toți, diverse aparate de aer condiționat. Sigur, avantajul unui aparat de aer condiționat de firmă, cum sunt aparatele marca gree, este că îți gradul dorit de umiditate a aerului, temperatura, așa că se duce pe apa sâmbetei toate dizertația mea cu vara sanie și iarna car, pentru că un astfel de aparat performant poate fi folosit pentru a-ți ține de cald iarna și a te răcori vara, apoi îți asigură o aerisire și ventilație corespunzătoare, ba chiar poate purifica aerul, anihilând virușii și bacteriile absorbite și emițând un miros plăcut.

Și atunci, poate că avantajul principal al cumpărării unui aparat de aer condiționat la sfârșit de noiembrie ste că îl vei lua la un preț redus, de Black Friday.

Comments
  1. Ce bine mi-a prins mie aerul conditionat si acum pe timpul asta, pana au bagat astia caldura pe teava, plus ca la o saptamana, doua le pleznesc tevile, mai ceva ca ciorapii 20 den.

  2. Ethos

    Mi-ar prinde și mie, dar poate de la anul. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: