Ați auzit de crypto-monede?

La început a fost trocul.

Oamenii tranzacționau bunuri între ei, prin schimburi directe: îți dau un kilogram de mere, îmi dai un kilogram de cartofi. Evident, nu era foarte convenabil.

bani monede troc

Apoi a apărut aurul.

Aurul, argintul, scoicile. Anumite tipuri de pietre și săruri rare. Toate au fost, într-o vreme, monedă de schimb. Fiind rare, ele erau dificil de procurat și deci aveau o valoare intrinsecă. Îți dau 10 scoici, îmi dai un kg de cartofi. Avantaj eu.

Apoi s-au inventat banii

Banii, ca monedă sugestivă sau reprezentativă. Hârtia de 100 de lei nu are o valoare prin ea însăși. Adică, hârtia aia și desenele de pe ea nu sunt valoroase. Dacă ai recicla-o, nu ai mai lua nici doi lei pe ea. Dar ea simbolizează ceva. Are o semnificație, pentru că i-o acordăm noi. Pentru că este mai comod și convenabil să umblăm cu bani în buzunar decât cu kilograme de aur sau scoici.

Apoi a apărut cardul

Dar nici cu banii nu e foarte convenabil să umbli la tine, că poate ți-i fură cineva. Cardul este un nivel și mai înalt de abstractizare a averii sau posesiunii. Evident, el are o acoperire în bancă, unde rezidă banii tăi fizicI, dar este mai ușor de folosit și mai sigur. Dacă ți-l fură cineva și nu știe pinul, nu-l poate folosi.

În 2009 s-a născut bitcoinul

Banii și cardurile bancare îți dau o mare libertate, dar te leagă totodată de o ultimă piatră de moară: banca în sine. Aceasta poate da faliment, sau dacă nu, se subscrie legilor statului privind eventualele denominări și îți ia un comision la fiecare tranzacție. În plus, te monitorizează permanent. Pentru a elimina și această ultimă restricție, a fost creat bitcoinul.

Bitcoinul este o monedă complet virtuală sau digitală, ce este reglementată nu de vreo bancă, ci de un algoritm matematic implementat pe o rețea de mii de calculatoare din întreaga lume. Se mai numește și crypto-monedă, sau cripto-monedă, de la faptul că are la bază o serie de algoritmi de criptografie, care o protejează împotriva eventualelor atacuri informatice sau de altă natură.

Pe scurt, ca să nu vă plictisesc: bitcoinul este o convenție între mai mulți oameni, fără o acoperire directă în vreo bancă sau în vreun stat. Dar sistemul matematic de la baza lui a fost atât de bine gândit, încât la ora actuală bitcoinul a cunoscut o înflorire excepțională. Costa câțiva cenți la apariție, astăzi valorează peste 10.000 de euro. Și valoarea lui se preconizează că va crește în continuare.

Ulterior, au explodat crypto-monedele

Entuziasmați de succesul fabulos al bitcoinilor, care oferă o modalitate avantajoasă de a tranzacționa în deplină anonimitate, o serie de alți întreprinzători au propus sau inventat diverse monede alternative, în ideea că și acestea vor prinde. Așa a apărut litecoinul, ethereum și tot restul. Sunt tentante, deoarece îți permit să devii propria ta bancă, dar vin și cu câteva neajunsuri la pachet. Printre ele, faptul că nu toată lumea le acceptă.

Să le obții nu-i așa de greu. Depui o muncă online pentru cineva și respectivul îți plătește în crypto-monede. Dar apoi ce să faci cu ele? Că nu le poți lua în buzunar, iar magazinul de peste drum nu-ți vinde lapte pe bitcoini. Și statul nu le recunoaște ca monede oficiale sau ca valute. Lipsa de suport din partea statelor și a băncilor e principalul argument al criticilor. Pentru că dacă băncile nu le recunosc, la ce le poți folosi?

Și astfel au apărut platformele de tranzactii cu crypto monede

Se pare că dacă există voință, există o cale. Astăzi poți intra pe numeroase platforme de tranzacții cu crypto-monede, unde poți schimba bitcoini pe litecoini, litcoini pe euro și dolari pe bitcoini. Sau bitcoini pe lei. Sau ce vrei tu.

Cândva, oamenii reticenți la nou vor trebui să înțeleagă că toate sistemele economice și financiare existente sunt o expresie a nevoilor și interacțiunilor dintre oameni, și nu invers. Așa că dacă există o nevoie și un interes real pentru aceste monede, ele vor găsi o cale de a ieși la suprafață. Cum de altfel au făcut-o cu succes, din ce în ce mai mult, în perioada recentă.

Ultimul subtitlu este rămas necompletat. Sunt curios, cu trecerea timpului, cum vor evolua lucrurile în această direcție. Deocamdată însă, viitorul se prefigurează în nuanțe criptografice. Cu riscurile1 și avantajele adiacente, evident.


  1. cum ar fi că o monedă care astăzi e în floare, mâine poate să dispară 

Lasă un răspuns