Capriciile anotimpurilor moderne

Mă uitam pe un blog zilele trecute și am văzut că în București a nins. Cred că pentru a doua sau a treia oară în acest an. La mine zăpada stă să se topească, dar măcar există, spre deosebire de anii precedenți, când o aveam doar în poze. Dar, tot spre deosebire de anii precedenți, este foarte cald. Practic, într-un bloc izolat, am peste 18 grade Celsius fără să folosesc soba sau centrala. Deși, la o vreme atât de capricioasă, o aerotermă ar fi mai potrivită decât o sobă sau o centrală. În speță un aparat de aer conditionat daikin, care se poate adapta la temperaturi fluctuante și-și menține eficiența pe tot parcursul celor patru sezoane.

foc pe zapada

Dar care patru sezoane, frate? Când eram mic, am învățat la școală că România are o climă temperată, cu patru anotimpuri: primăvara, vara, toamna și iarna. Astăzi toate s-au dat peste cap. Habar n-am dacă din cauza încălzirii globale de care se tot vorbește, și care între timp a devenit modificare de climă, cert este că pe când eram copil fugeam toată vara la fotbal, în tricou, și sigur că transpiram, dar nu pe cât transpir acum stând la bustul gol în casă. În schimb, iarna mă dădeam cât era ziulica de lungă cu sania, pe când azi nu prea este zăpadă. Și, poftim, vine câte un val de 10-15 grade în mijlocul iernii. Toamna și primăvara au emigrat și ele în Occident, trecerea de la rece la cald se face brusc, ceea ce-mi readuce în minte aerotermenele cu aer conditionat daikin.

Poate ați observat că menționez aer conditionat daikin destul de des. Nu întâmplător. În ultima perioadă am ajuns la concluzia că aparatele cu aer condiționat, sau aerotermele, ar putea fi mai eficiente decât centralele deja clasice, pe gaz, în condensație. Poate pe voi nu vă interesează, da’ pe mine da, dat fiind că la anul trebuie să-mi fac și eu un upgrade la sistemul de încălzire, pe lemne. În caz că nu știți, în orașul meu gazul este o invenție de dată recentă. Așa că prospectez piața. Și cu asta ajung la latura practică a articolului de azi: un aparat de aer condiționat poate fi de fapt mai util decât un sistem de încălzire pe gaz. Cel puțin asta deduc, și iată de ce:

Primo, pentru că folosește curent, unde deja avem o competiție între ENEL și RDS. La gaz nu am decât un singur furnizor, iar prețurile nu sunt deloc mici. Secundo, pentru că este mai flexibil. Îl poți lua cu tine și monta oriunde, mult mai ușor decât să iei în spate și să montezi o centrală, pentru care îți trebuie țevi, calorifere și zeci de autorizații. Practic, aerotermele sunt aparate mobile în mare parte. Așa că le poți folosi și pe vârf de munte, la o cabană, sau într-un studio improvizat. Tertio, pentru că timpul de răspuns este foarte scurt: îl pornești și îți dă deja căldură. Patru, pentru zilele nu foarte geroase, cum sunt tot mai des în iernile din ultimii ani, înțeleg că sunt mai eficiente decât centralele. Cinci, costă mult mai puțin decât tot tacâmul cu instalatul unei centrale. Și șase, se pot folosi și pe timp de vară, când îți asigură răcoare. Mă înșel cumva?

Dar de ce Daikin? Pentru că, la drept vorbind, putem opta pentru un aparat de aer conditionat Gree, care-i o altă marcă renumită. Nu doar pentru că aerul condiționat Gree vine din China în timp ce aerul condiționat Daikin din Țara Soarelui Răsare, adică Japonia. Ci pentru că Daikin este, simplu spus, lider mondial în domeniu. N-o să vă plictisesc cu detalii legate de câți BTU are un astfel de aparat, care e numărul de decibeli pe care-i scoate, cât consumă și care-i rolul unui inverter. Lucrurile sunt, până la urmă, simple: dacă vrei să iei un aparat cât mai bun de aer condiționat, nu-l alege pe cel mai ieftin. Dar, făcând o alegere bună, poți să-ți remodelezi clima în propria ta locuință, învingând capriciile naturii și menținând o temperatură constantă.

Ok, poate nu putem schimba chestii mari, legate de întreaga planetă. Natura per ansamblu. Stratul de ozon. Dar măcar învingem natura în mic, devenind artizanii anotimpurilor din casa în care locuim. Este ceva, nu?

Lasă un răspuns