De la mercur la led

Nu-mi vine să cred că încă mai există în magazine becuri așa-zis economice (din acelea spiralate), ceea ce înseamnă că încă se mai cumpără! Ok, am început cam abrupt. Să vă fac o scurtă introducere. Acum câțiva ani, singura opțiune de iluminat o reprezenta cea cu becurile clasice, cu incandescență. Mă rog, existau și tuburi de neon, dar de regulă se foloseau la birouri, nu în casele oamenilor. Becurile cu incandescență dau o lumină apropiată de cea naturală, a Soarelui, și nu iradiază, dar au o problemă majoră: căldura!

becuri clasice

Concret, un bec clasic transformă aproape 98% din energia electrică primită în căldură și numai 2% în lumină. Cum noi îl folosim pentru lumină, asta înseamnă că e ineficient. Adică, trebuie să pompezi mult curent electric în el pentru a obține puțină lumină. Evident, s-au căutat soluții mai bune, și astfel au apărut “becurile economice”. E vorba de acele becuri de tip spiralat, care se aprind treptat, având nevoie de 1-2 minute să atingă luminozitatea maximă. Acestea sunt mult mai eficiente decât cele clasice, dar au numeroase probleme majore. Pe prima am zis-o deja: faptul că nu se aprind instantaneu la maximum le face ineficiente pentru uzul casnic, datorită căderii de tensiune. Adică, ar fi eficiente dacă le-ai lăsa pornite cu orele sau zilele, nu dacă le tot aprinzi și stingi. Dar cel mai mare dezavantaj al lor este mercurul.

Un bec economic conține, prin design, vapori de mercur. Nu mulți, dar destui cât să emane tot felul de radiații bizare, lumină albastră și alte asemenea, și cât să îți otrăvească treptat organismul. Iar mercurul intrat în corp nu se elimină, ci se tot acumulează. De fapt, în cazul în care un astfel de bec se sparge, pe etichetă scrie să lăsați larg deschise geamurile timp de minim 30 de minute. Oare de ce?

Din fericire, în ultimii ani s-a perfecționat tot mai mult tehnologia ledurilor, și astfel se face că azi eu folosesc în toată casa becuri cu led. Ba mai mult, există magazine specializate pe așa ceva, care vând inclusiv becuri auto led sau diverse suporturi de iluminat pe bază de leduri, la prețuri accesibile. Și în continuare era să scriu: “iar când zic prețuri accesibile nu vă gândiți la 1 leu, că totuși sunt becuri foarte eficiente”, dar în mod amuzant văd că pe site-ul din link prețul becurilor auto led începe chiar de la 2 lei. Așadar prețurile au scăzut foarte mult inclusiv la leduri.

Care sunt avantajele principale ale becurilor cu led? Simplu: sunt mai eficiente decât cele economice și nu conțin deloc mercur. Concret, un bec cu led este de 7-9 mai eficient decât unul cu incandescență și cu 50%-100% mai eficient decât unul economic, fără a ne intoxica cu vapori de mercur și radiații bizare. Și nu pâlpâie și nu are căderi de tensiune. Temperatura culorilor poate fi aleasă după preferință, adică există becuri led cu lumină caldă, rece sau între ele. Care, de exemplu, imită lumina emisă de becurile clasice. Iar prețul, cum ziceam, a scăzut mult în ultima vreme. Și au o durată de viață mult mai mare decât becurile clasice. Asta am constatat-o practic, în două moduri: primul, în camera mea se tot ardeau, cam la două săptămâni, becurile cu incandescență, nici acum nu știu de ce. Instalația, poate. Le-am schimbat cu leduri și m-au ținut enorm prin comparație. Secundo, când totuși s-au ars, le-am dus la magazin și mi le-au schimbat cu altele, că erau în garanție, nu expirase acel nr de ore specificat de producător.

În acest condiții, vă rog eu mult, faceți-vă un bine și alegeți una din două: dacă vreți becuri care să vă reducă factura de curent cumpărați leduri, iar dacă vi se par scumpe, cumpărați becuri clasice. Dar NU cumpărați becuri economice! Pentru sănătatea voastră și a celor de lângă voi. Sper să dispară cât mai repede de pe piață.

Lasă un răspuns