Deșeurile – problema secolului XXI

Cei care spun că Pământul este suprapopulat se înșeală: în realitate, înainte să ajungem la epuizarea resurselor naturale, o să ne sufocăm din cauza deșeurilor. Am citit o povestire SF în care într-un viitor nedefinit, cea mai mare problemă a oamenilor o reprezentau gunoaiele. Acestea se adunaseră strat peste strat până când au ajuns să acopere toată suprafața planetei, așa că oamenii nu mai coborau din casă, toate deplasările se făceau prin aer sau pe poduri și șosele suspendate, ce legau între ele diverse instituții și orașe. Pentru că subsolul fiecărei clădiri era infestat cu forme de viață biologică produse de gunoaie.

gunoaie

La început, oamenii au utilizat cu succes armele chimice pentru a ține invadatorii la distanță. Dar, evident, fără să mai poată coborî pe pământ, aceasta nu era decât o soluție pe termen scurt, de vreme ce solul era deja inaccesibil. Treptat, bacteriile și agenții toxici s-au adaptat și au început să urce. Povestea se încheie în mod apocaliptic, cu podurile suspendate care încep să se prăbușească, lăsându-i pe oameni izolați, și cu panica generală care se instaurează. Sigur, este o povestire științifico-fantastică. Dar mirosul pestilențial din unele zone urbane, datorat ghenelor de gunoi sau canalizării înfundate de la subsol, îți dă și ție inspirație pentru astfel de scenarii futuriste1.

Una dintre invențiile erei moderne este pet-ul. Un recipient din pet, cum ar fi o sticlă de plastic, este ieftin de produs și destul de rezistent, așa încât poți pune în el practic orice. Din păcate, pet-rile se degradează/reintegrează în natură foarte lent, în mii sau zeci de mii de ani. Iar faptul că sunt ieftine și se produc pe sistemul de unică folosință le face să se înmulțească într-un mod alarmant. Sigur că asta nu reprezintă o problemă majoră, dar este un inconvenient. Cum v-ar plăcea să mergeți pe malul unui râu și să vedeți o mulțime de gunoaie aruncate de-a lungul lui, ca în imaginea de mai sus? Ei bine, este deja o realitate cotidiană. Și atunci, cum să scapi de ele? Arderea nu constituie o soluție, deoarece plasticul emană un fum dens și toxic.

Soluția este să sortezi gunoiul pe categorii și să reciclezi ce se poate recicla iar ce nu, să îl presezi sau compactezi, astfel încât să ocupe un loc cât mai mic. Există diverse prese pet-uri și tocatoare deseuri de mare putere, unele chiar industriale (numele MACFAB vă spune ceva?) ce pot presa sau compacta cantități mari de sticle de pet, ambalaje din plastic sau diverse deșeuri rezultate din alte activități, “împachetându-le” în mai puțin de un minut în baloți foarte compacți, ce pot fi apoi transportați și depozitați cu ușurință, deoarece ocupă foarte puțin loc. Astfel de tocatoare deseuri sunt capabile de exemplu să comprime chiar și deșeuri dure, din materiale rigide.

În opinia mea, fiecare firmă de salubritate din România ar trebui să dețină câteva astfel de prese pet-uri și tocatoare deseuri, pe care să le folosească pentru a se dispensa într-un mod cât mai inteligent, eficient și ecologic de deșeurile colectate. De asemenea, barurile, hotelurile, fast-foodurile și orice firmă sau local ce lasă în urmă o grămadă de sticle pet, o grămadă de gunoaie etc, ar trebui să dispună de o presă pet sau de un tocător deșeuri. În unele cazuri, ele sunt chiar necesare, dearece colectarea gunoaielor este problematică. Și sunt ușor de procurat, că se pot cumpăra de oricine, practic orice om poate să comande o presă pet-uri sau un tocător inclusiv online, de pe net, după cum rezultă din linkurile anterioare. Dar asta nu e decât o parte a soluției.

Soluția completă ar implica responsabilizarea fiecărui cetățean. Pentru că oricât de inteligente și avansate ar fi aceste prese sau tocătoare, și unele dintre ele sunt capabile să scoată dopurile sticlelor înainte să le preseze, tot degeaba, dacă tu, ca individ, arunci în același loc atât sticla de plastic cât și bradul de Crăciun sau o bucată de țeavă metalică. Ar trebui ca nici noi să nu mai lăsăm mizerie pe unde trecem iar gunoiul pe care îl producem acasă să îl sortăm pe categorii, cum fac străinii, unde dacă gunoiul nu este sortat, nu ți se ridică de la ușă. Ori până să ajungem la nivelul ăla de responsabilizare, cred că va mai curge multă apă pe Dunăre. Din păcate, tot mai plină de sticle pet.


  1. cu sensul de privitoare la viitor, și nu legate de curentul din artă numit futurism 

Lasă un răspuns