Eficiența în arta culinară

Nu știu dacă v-am mai povestit aici, dar mai demult știam pe cineva care îți putea procura tot felul de instrumente și aparate de bucătărie, meșterite după pofta inimii tale. Și cineva i-a cerut un storcător cu motor de bormașină. 🙂 Avea tipul ăla un fix, voia un storcător perfect, la care să nu i se strice motorul și în care să poată băga orice fruct sau aliment. Bineînțeles, cunoștința mea i-a zis că îl servește, dar îl va costa. Nu știu exact ce s-a întâmplat mai departe, dar am menționat această întâmplare ca introducere la tema de față. Pentru că, în opinia mea, cel cu storcătorul comisese o eroare.

bucatar

În general, cel mai bun produs care-ți poate servi nevoile de bucătărie este chiar cel din magazin. De exemplu, dacă vrei o mașină de tocat carne, atunci îți iei o mașină de tocat carne dintr-un magazin cu mașini de tocat. Dacă vrei o mașină de gătit, atunci îți iei un cuptor de casă, sau un aragaz cu cuptor. Nu-ți trebuie o masina de gatit profesională, cu 4 plite, 10 ochiuri, plăci din fontă radiantă și termostat cu sistem de auto-stabilizare a temperaturii. Sigur, ele există, dar sunt făcute pentru fast-food-uri, restaurante, cantine etc. La fel cum există și masini de tocat carne cu hopper complet demontabil, comutator de siguranță pe hopper, sistem de auto-ascuțire a cuțitelor etc, care pot procesa carne la foc automat. Dar ele nu-ți sunt necesare acasă.

Acasă, cele mai bune instrumente sunt exact cele de uz casnic, respectiv pentru bucătărie, în cazul nostru. Mașina de tocat carne din magazin este exact ce-ți trebuie ție. Blenderul sau storcătorul de la raionul cu electrocasnice e modelul ideal. Pentru că are un motor optimizat pentru exact tipul de sarcini pe care o să i le dai în cadrul activității tale casnice sau de bucătar al familiei. Are exact puterea care-i trebuie. Are volumul și consumul optim. Dacă n-ar fi așa, producătorii n-ar putea să-l scoată în serie și să facă profit cu el. Tot ce iese în serie este deja optimizat și confirmat de timp. Iar dacă peste doi sau trei ani ți se strică, îți cumperi altul, și ieși mai ieftin decât dacă ți-ai fi luat ditamai storcătorul cu motor de bormașină, mașina de tocat carne pentru restaurant sau mașina de gătit cu tehnologie supersonică (gen).

Aceste mașini de gătit profesionale nu-ți sunt necesare pentru a găti cea mai delicioasă cină pentru familia ta. Și nici nu te vor ajuta să gătești mai repede o masă pentru patru persoane. Bucătarii profesioniști, managerii de baruri, hoteluri, cantine etc le folosesc pentru că ei trăiesc din asta. Este jobul lor, și atunci vor să și-l facă cât mai eficient. Pentru că ei numai asta fac 8 ore pe zi. Dacă ai avea de gătit 8 ore pe zi, sau 12 ore pe zi, dacă ai avea de tocat carne în cantități enorme, dacă ai trebui să poți scoate porție după porție după porție, atunci da, ar fi musai să-ți cumperi o mașină de gătit super-performantă, fiabilă, robustă, cu toate componentele din oțel inoxidabil șamd. Dar pentru activitatea casnică obișnuită, o astfel de mașină mai mult te-ar încurca.

Și asta e, pe scurt, teoria mea: pentru nevoi obișnuite (din orice domeniu, nu doar culinar), un produs de masă este mai eficient decât unul așa-zis de lux sau profesional. Cel din urmă are sens doar când faci din activitatea respectivă un job și nu un hobby. În sfârșit, dacă ăsta e cazul vostru, aveți de unde să cumpărați și mașini de gătit sau tocat carne pentru uz comercial. Dar probabil voi sunteți excepția.

Lasă un răspuns