Firme: reducerea impozitului prin reevaluarea clădirii

Cineva zicea că trăim în România și asta ne ocupă tot timpul. De ce? O variantă de răspuns este birocrația. Să zicem că ești bucureștean și ți-ai deschis o firmă. Așadar, ai umblat de ți-au ieșit ochii pentru a rezolva cu hârtiile, la primărie, FISC și pe unde mai trebuie, ai căutat apoi un sediu, ai sunat la o firmă de evaluari cladiri pentru a vedea ce impozit ai și tu de plătit pe clădirea firmei, ți-ai obținut toate autorizațiile necesare – de la mediu, de la sanepid, de la protecția cutare, de la naiba mai știe ce, pentru ca, în final, să te poți și tu ocupa de firma ta, adică să angajezi personal, să obții contracte, să produci sau să vinzi ceva și la urmă, dacă mai apuci, să scoți și ceva profit, că doar pentru aia te-ai zbătut. Și nu-i de-ajuns că statul îți ia aproape jumătate din acest profit; după ce te-ai pus la punct cu cheltuielile și legislatura, încep să se modifice legile.

impozit pe cladiri

Pe bune, o legislație mai fluctuantă ca a noastră nu știu unde mai există. Ba scade TVA-ul, ba crește salariul minim pe economie și ești obligat să-ți renegociezi contractele de angajare, ba se schimbă felul în care statul își ia taxele, că acum le vor plăti angajații integral, ba se modifică cutare cod de procedură, ba se schimbă cota de impozitare și așa mai departe. Nici nu-i de mirare că străinii nu prea vor să facă afaceri la noi, iar cei care fac sunt firme mari și beneficiază de tratament preferențial din partea Statului Român. Dar nu despre asta voiam să-ți spun, ci despre clădiri. Adică, despre clădirea în care se află firma sau biroul tău, și după care, evident, plătești un impozit gras. Am înțeles că-l măresc și pe ăsta în anumite condiții, sau l-au mărit, mult peste impozitul aceleiași clădiri dacă ar fi în posesia unei persoane fizice?

În sfârșit, cu atâtea modificări la schimbare, s-ar putea să-ți fi scăpat următoarele două actualizări de norme legislative din 2015:

  1. Noile reglementari precizeaza ca valoarea cladirilor pentru impozitare nu se mai determina ca o valoare de piata, ci se calculeaza prin metoda costului de constructie ajustat cu deprecieri ale cladirii (daca este cazul). Metoda costului de constructie conduce in general la o valoare a cladirii mai redusa decat valoarea de piata. Daca o cladire a fost cumparata in ultimii 3 ani, sau nu a fost evaluata in ultimii 3 ani, cel mai probabil, acea cladire este impozitata la valoarea de piata asa cum probabil este inregistrata in contabilitate.
  2. In prezent, valoarea cladirilor pentru impozitare nu mai este legata de valoarea mijloacelor fixe din contabilitate. In consecinta, societatile trebuie sa-si reevalueze cladirile pentru valoarea de impozitare la fiecare 3 ani, insa nu mai sunt obligate sa realizeze o reevaluare a acelor mijloace fixe ce constau in cladiri. Totusi, anumite societati ar putea opta sa-si reevalueze cladirile in scopuri de raportare financiara daca identifica anumite beneficii ce decurg din aceasta reevaluare.

Nu mă pricep la impozite și clădiri, dar ideea e că înainte de aceste reglementări, impozitul se plătea după valoarea de piață a clădirilor. Iar acum se plătește după costul lor de construcție. Așa că cei care au avut inspirația să sune la un evaluator imobiliar atestat de ANEVAR și să obțină o evaluare până la 31.12.2017, pe care s-o depună la DITL până la finele lunii curente, au putut, în principiu, să-și reducă impozitul pe clădire cu 50% sau 60%, în funcție de caz. Oricum, eu zic că merită să te interesezi, să vezi ce mai poți face. Altfel, tot e bine să-ți reevaluezi clădirea, că dacă n-o faci o dată la 3 ani, ți se aplică la impozit o cotă de impunere majorată la 5% din valoarea clădirii.

Lasă un răspuns