Orientul și aerul curat

Vă ziceam în articolul trecut că sora mea locuiește în momentul de față în Irlanda. Una din problemele cu care se confruntă acolo o reprezintă umiditatea. Aceasta este deosebit de ridicată, datorită proximității mării și a oceanului, și face ca pereții camerelor să fie permanent umezi iar hainele din dulap să mucegăiască atât de crunt, încât nu de puține ori le schimbă la câteva săptămâni. În general, dacă ai probleme serioase cu umezeala, poți recurge la două soluții: să menții o temperatură a aerului foarte ridicată sau să ventilezi foarte bine încăperea.

sistem de ventilatie prana

Probabil cea mai simplă și la îndemână soluție pentru ventilație o reprezintă un aparat de aer condiționat, dar acesta e relativ mare și voluminos, plus că nu se integrează totdeauna foarte bine în designul camerei. Eficiența lui energetică este cu plusuri și minusuri: bună în anumite limite de temperatură dar proastă când e foarte frig. Iar uneori poate nu ai de ventilat o simplă cameră, ci o hală industrială. În sfârșit, aparatele de aer condiționat sunt de regulă sisteme închise, ce iau aerul dintr-o încăpere și îl răcesc sau încălzesc, eventual trecându-l printr-o serie de filtre (aseptice, purificatoare etc). Și nu era vorba aia prin Orient că aerul înseamnă viață și trebuie să fie cât mai natural?

Indienii au un cuvânt special pentru asta: prana. Prana este, în filosofie hindusă, calitatea energetică a aerului, similară, dacă vreți, forței din Star Wars. Mai înseamnă respirație, iar exercițiile de respirație din Yoga se numesc pranayama. Niște băieți, cred că din Rusia, au preluat conceptul și l-au implementat într-o serie de sisteme ventilatie industriala și recuperatoare de căldură, iar de atunci fac furori prin Europa. Adică, au fost prezenți în Italia, Germania, Polonia, Ucraina etc. Au și reprezentanță la noi.

Ideea unui recuperator de căldură, pe care sunt bazate și sistemele lor de ventilație industrială, este foarte simplă: un tub cilindric se montează în perete și asigură schimbul de aer dintre exterior și interior. Cele două fluxuri de aer nu se amestecă. De notat că vorbim de ventilație pe bune, prin schimbul de aer cu exteriorul, și nu de o simplă încălzire a aerului din încăpere. Asta face ca în cameră (sau în hală sau în magazin etc) să pătrundă constant aer proaspăt și încărcat cu energie și oxigen de afară, în timp ce aerul pe care îl respirăm este evacuat în permanență. Șmecheria acestui sistem e următoarea: există un montaj din cupru care reține căldura din aerul care iese și o transferă aerului care intră. Asta asigură o eficiență de până la 90% comparativ cu situația în care ar trebui să încălzim aerul de afară.

Concret, un sistem ventilatie industriala sau un recuperator de căldură pentru acasă este o suluție estetică, eficientă, modernă și elegantă, care nu ocupă aproape deloc spațiu și care asigură ventilația încăperii în cauză, menținând căldură în timpul anotimpului rece și răcoare pe timpul verii printr-un mecanism ingenios, care să consume cât mai puțină energie electrică. Și despre asta am vrut să vă povestesc în articolul de față.

Lasă un răspuns