Românii și camerele video

Probabil sunteți la curent cu evenimentul tragic de săptămânile trecute, în care o femeie a împins o alta sub roțile metroului, faptul soldându-se cu decesul victimei, după ce agresoarea a încercat aceeași schemă dimineață, cu o altă femeie, dar fără succes. Ei bine, responsabila a fost filmată de cel puțin o cameră video din acea stație și filmulețul cu ea a circulat o vreme pe net. Și dacă te uiți la el, după ce-ți trece șocul inițial, privindu-l cu un ochi critic și obiectiv, nu poți să nu observi rezoluția proastă și imaginea pixelată a clipului respectiv. Aparent, suspecta nu era cu toate țiglele pe casă, așa că a fost prinsă repede, dar întrebarea rămâne: de ce, în anul de grație 2018, avem camere video ce filmează la rezoluția telefoanelor de acum 10 ani?

camera video cctv

Dragi manageri de regii autonome, responsabili cu siguranța locurilor publice și patroni de diverse instituții: în caz că nu știți, au apărut camerele video HD. Sunt camere video cu înaltă definiție, ce filmează la rezoluția de 1280×720 pixeli (HD) sau 1920×1080 pixeli (full HD). Ultima este rezoluția folosită la ora actuală pe discurile Blu-Ray. Iar prima este net superioară rezoluției pe care o au filmele de pe DVD-uri. Practic, o astfel de cameră video poate înregistra cele mai fine detalii de pe hainele sau fața celui filmat, putând astfel duce la o recunoaștere sau identificare foarte rapidă și facilă a respectivului. Un film HD rulează cu claritate foarte mare chiar pe un televizor de 32 de inch. Și toate aceste camere sunt digitale, putând stoca conținutul video înregistrat direct pe un hard disc, având o compresie eficientă.

Prețurile acestor camere video au scăzut enorm în ultima vreme. Personal cred că asta se datorează răspândirii pe scară tot mai largă a tehnologiei de înregistrare video (acum, telefoanele noastre pot filma 4k). Așa că la fel ca în cazul camerelor foto compacte, camerele video au ajuns la prețuri ridicol de mici. Sub 100 de lei pentru cele HD și începând de la circa 200 de lei sau mai puțin pentru cele 1080p. Cu 700-800 de lei îți cumperi deja o cameră foarte sofisticată. Și gândiți-vă ce înseamnă 800 de lei la patrimoniul unei firme pe care vrei să o protejezi în acest mod! Ar trebui ca toate băncile, piețele, gările, locurile publice etc să fie dotate cu astfel de camere performante.

Sora mea este momentan în Irlanda, iar acolo securitatea este asigurată de prezența acestor camere de filmat la fiecare colț de stradă, pe fiecare stâlp, la fiecare intersecție. Sunt mulți ciudați care de exemplu se droghează sau fură și fac prostii, dar identificarea lor este o chestie de rutină, pe baza imaginilor și secvențelor video captate cu ei. Sigur, nici prea multă supraveghere nu e bună, ca să nu intrăm în zona teoriilor conspiraționiste, dar acolo unde există deja astfel de sisteme de supravegheat, cel puțin să fie de calitate, să te poată filma clar, nu să te trezești că umbli cu înregistrarea după tine, iar poliția tot nu îți poate depista făptașul!

Deși, din câte am auzit, noile legi ale justiției au în vedere eliminarea înregistrărilor video ca posibile probe într-un proces. Vom trăi și vom vedea.

Lasă un răspuns