Sfaturi pentru achiziția unei mașini

De vreme ce nu sunt nici mecanic auto, nici samsar și nici pasionat de mașini, sfaturile pe care vi le dau mai jos sunt oarecum generaliste și simple. Dar utile și binevenite, pentru că există o grămadă de oameni care dau dovadă de lipsă de chibzuință când își cumpără aproape orice. Și dacă la un pantof nu-i mare problemă că i-ai greșit numărul, mașina – fie nouă, fie second hand – te cam arde la buzunar. Așadar, câteva sfaturi de bun simț pentru noii posesori auto care nu au bani să-și ia o mașină nouă și scumpă:

Renault Megane

Folosiți un site serios de lictitatii auto second hand

Există la ora actuală câteva site-uri de licitații ce vă permit să cumpărați mașini la un preț mult mai mic decât le-ați lua prin alte metode. Cele mai bune sunt site-urile care au sedii în mai multe țări. De exemplu, pe un astfel de site puteți cumpăra masini second din Franta sau mașini second hand din Germania, sărind peste prețurile pe care și le-ar pune diverși intermediari – persoane fizice – care le-ar aduce ei în țară. Aceste mașini provin de la diverse entități comerciale ce aveau flote auto: firme de transport, companii de închirieri auto, agenții de leasing și sunt cât de cât verificate. Deci, riscul să luați țepe este mic, pentru că intermediarul (firma de licitații) are tot interesul să nu-și strice reputația și să fie cât mai transparentă cu privire la eventualele defecte ale mașinii.

Unele site-uri de acest tip nu vând decât către persoane juridice din domeniul auto (adică alte firme de leasing sau companii auto etc), așa că dacă nu aveți o astfel de firmă, va fi necesar să apelați la ajutorul unui prieten care are. De regulă, samsarii cumpără de aici mașini la prețuri mici, pe care le vând apoi mai scump, eventual după ce le modifică kilometrajul și le ascund defectele.

Cumpărați de la un deținător local de flotă auto

Dacă nu aveți o firmă și nici pe cineva care să vă ajute, puteți totuși urmări diversele licitații sau scoateri la vânzare pe care le fac companiile românești ce dețin flote auto ajunse la expirarea leasingului. De regulă, aceste companii își reînnoiesc periodic flota de mașini, așa că mașinile vechi sunt vândute – deseori la un preț foarte foarte mic, astfel încât le cumpără angajații, pentru familia sau prietenii lor. Dacă sunteți atenți la aceste vânzări, puteți prinde o mașină de firmă la un preț ridicol. Dar trebuie să fiți atenți că există și un dezavantaj: aceste mașini sunt conduse de diverși șoferi și nu sunt foarte bine întreținute, așa că posibil să nu vă țină mult, adică să fie într-o stare avansată de uzură. Că de aia se și vând. Totuși, puteți găsi cu ocazia asta și mașini excelente.

Cumpărați mașina de la proprietar, după ce-i verificați actele

În sfârșit, dacă vreți să cumpărați o mașină de la o persoană fizică, asigurați-vă că individul care o vinde este și proprietarul ei și că deține toate actele necesare. Verificați aceste acte și verificați ca ele să corespundă cu modelul mașinii, seria de șasiu, norma de poluare etc. Cereți și factura de la revizia de 60. Informați-vă (de pe net, nu doar din ce vă spune vânzătorul) cât vă costă mentenanța mașinii: reviziile, anvelopele etc. Duceți-o în prealabil la un service serios, pentru verificare – service ales de voi, nu de vânzător. Și nu cedați presiunilor, agitației sau grabei vânzătorului.

Până la urmă, lucruri de bun simț pentru orice actual sau viitor șofer.

Lasă un răspuns