Soluții ERP pentru IMM-uri

La ora actuală, piața locală de softuri pentru IMM-uri este dominată de soluții autohtone, cu plusurile dar mai ales minusurile lor. Dacă gestionați o firmă mică sau mijlocie, trebuie să vă cumpărați un astfel de soft, care să vă facă munca mai eficientă și să vă asigure instrumentele digitale atât de necesare urmăririi și planificării activității dvs. Sigur, cuvântul necesar este o forțare, deoarece ne putem întreba cum funcționau companiile de acum 100 de ani, pe vremea când încă nu existau calculatoare. Răspunsul este că partea de software era preluată de o mulțime de contabili și angajați, care utilizau pixul și registrul (sau hârtia). Astăzi însă toată lumea utilizează calculatorul, așa că ignorarea lui, într-o piață competitivă, echivalează cu sinuciderea.

software - aplicatii - erp

Dar, la fel cum există angajați slabi și angajați model, nu toate calculatoarele s-au născut egale, ca să spun așa. Și nu mă refer aici la puterea lor de calcul, ci la aplicațiile pe care alegem să le rulăm pe ele. Acasă, pentru ascultat muzică și vizionat filme, lucrurile sunt simple, căci găsim aplicații gratuite din belșug, pe care le putem instala în voie. În cadrul unei companii lucrurile sunt ceva mai serioase, deoarece aplicațiile utile costă, așa că nu îți permiți să dai rateuri sau să faci alegeri greșite. În plus, aceste programe sau aplicații trebuie să fie suficient de complexe și de bine puse la punct încât să se dovedească utile și eficiente, ușor de folosit dar totodată flexibile și puternice.

Bun venit în lumea sistemelor erp! O solutie erp este o soluție destinată gestionării integrate a tuturor proceselor și operațiunilor dintr-o companie, în cadrul unei platforme informatice unice. ERP este acronimul de la Enterprise Resource Planning, care înseamnă Planificarea Resurselor Întreprinderii. O soluție erp conține o serie de module specifice, destinate unor compartimente ca Vânzări, Achiziții, Producție, Financiar sau Contabilitate, care toate sunt complet integrate și accesează una sau mai multe baze de date comune. Un astfel de sistem complex poate avea, bineînțeles, mai mulți utilizatori, fiecare cu un nivel diferit de acces. N-o să intru în detalii cu privire la aceste module, pentru că nu servesc scopului acestui articol, care e mai mult introductiv.

Cum ziceam, piața locală este dominată de soluții autohtone, dar există și variante externe foarte solide. Microsoft, de exemplu, a dezvoltat sistemul Microsoft Dynamics NAV ca o soluție erp de tip cloud, ce rezidă pe platforma Microsoft Azure și care se adresează companiilor mici și mijlocii. Integrarea sa ca o soluție cloud elimină necesitatea cumpărării de hardware specializat și a menținerii unei rețele care să fie permanent sincronizată, deoarece datele din cloud sunt actualizate instantaneu și accesibile din orice colț al globului. Practic, este mai corect să privim Microsoft Dynamics NAV ca o soluție software + hardware decât ca o soluție pur soft, izolată.

Ziceam că articolul de față e doar o introducere. În opinia mea, cu cât un soft este mai flexibil și complex, adică poate fi mai util și poate prelua munca mai multor oameni, cu atât el este mai dificil de învățat sau de stăpânit. Adică, uitați-vă numai la rândurile de mai sus și termenii folosiți în ele. Pentru mulți dintre voi, aceștia sunt termeni arizi, tehnici, dificili. Iar ca director al unei firme sau companii, îți dorești să fii în primul rând productiv în domeniul tău, nu să petreci ore în șir învățând să folosești un program care să te ajute să fii productiv. Așa că deseori sunt preferate aplicații mai simple, de tip Office, în locul unor soluții erp integrate. Acest lucru este o greșeală, deoarece odată învățat, un sistem erp este foarte eficient, dar până când managerii de companii vor ajunge la această concluzie, poate că viitorul aparține soluțiilor care reușesc să facă această pantă a învățării cât mai lină și firmelor de sofware care reușesc să adapteze soluții solide, ca Microsoft Nav, la specificul unei companii românești.

Lasă un răspuns