Cinci avantaje ale IFN-urilor

Este vreun cititor care nu are nevoie de bani? 🙂 Cineva de la Credius îmi șoptește din culise că ei practică cele mai mici dobânzi de pe piață, oferind perioade flexibile de rambursare a creditelor, în funcție de nevoile clientului. Eu n-am verificat, pentru că – din fericire – până acum n-am avut cheltuieli mai mari decât veniturile, ceea ce mă face unul dintre puținii români care nu au luat niciodată bani împrumut, dar dacă te interesează poți verifica foarte simplu și ușor, intrând la secțiunea credit de nevoi personale de pe site-ul credius.ro. Totuși, care-i faza cu acest site și ce este, de fapt, un IFN?

bani online

Mai demult, împrumuturile erau apanajul exclusiv al băncilor. În ultimii ani au început să apară și la noi, ca în țările mai dezvoltate, o serie de Instituții Financiare Nebancare (IFN), a căror funcționare este reglementată de legea IFN-urilor și care pot să ofere și ele împrumuturi de diverse tipuri, făcându-le astfel concurență băncilor. Pentru că, după cum e și firesc, trebuia să apară cineva care să ofere o alternativă la multe din împrumuturile abuzive practicate de bănci. Și da, un împrumut de la un IFN – cum este Credius – poate fi deseori mai avantajos decât un împrumut clasic, bancar. Iată cum:

1. Împrumuturi în timp record, de acasă

Te-ai săturat să stai la cozi mari, să te rogi de funcționarii băncii și să umpli dosare cu hârtii? Birocrația este stigmatul afacerilor românești, dar unele IFN-uri s-au gândit că ar putea specula acest lucru în favoarea lor, iar la Credius îți poți completa cererea pentru împrumut direct de acasă, din fața calculatorului. Fără să trebuiască să mergi la unul dintre sediile sau punctele lor de lucru. Și nu ai nevoie decât de buletin. Și poți primi aprobarea și banii doriți în mai puțin de o zi. Pe site scrie în 60 de minute!

2. Dobânzi fixe, cheltuieli la vedere

Din nou, nu am experiență directă în domeniu, dar am auzit foarte multe plângeri cu privire la practicile lipsite de etică ce le caracterizează pe unele bănci. Mă refer la dobânzi variabile care, după o perioadă de timp, ajung să crească foarte mult față de cât se preconiza inițial, la tot felul de clauze scrise cu litere mărunte pe pagina 10 din contract, astfel încât să nu le vezi, etc. În contrast, la Credius ai un calculator care îți arată care va fi rata ta lunară fixă, în funcție de suma împrumutată și de perioada returnării creditului. Mie mi se pare că lucrurile sunt mult mai pe față sau la vedere.

3. Pachete flexibile, împrumuturi până la salariu

Uneori ai o urgență. Nu îți trebuie foarte mulți bani și nici pe o perioadă lungă de timp, dar ți-i trebuie repede. Banca îți dă împrumut pe unu, doi, trei ani – și trebuie să aștepți. La Credius poți lua un împrumut rapid, pe 4-6 luni, cu care să-ți rezolvi problema. Din punctul meu de vedere, pachetele de împrumuturi pe termen scurt sunt mai utile decât cele pe termen lung, pentru că în cazul al doilea, după ce îți trece euforia de moment și cheltuiești banii, constați că ai devenit un fel de sclav pe viață al băncii. La un împrumut pe termen scurt, suma pe care trebuie să o returnezi este mult mai mică, iar riscurile scad. Dar dacă vrei un împrumut pe o perioadă lungă de timp, ai și această posibilitate, tot în condițiile de mai sus – adică rapid, online, doar cu buletinul.

4. Discreție

Dacă nu dorești ca vecinii și cunoscuții tăi să afle că ai nevoie de bani, evident că un împrumut obținut pe internet îți asigură un grad mult mai mare de confidențialitate decât cazul în care mergi de 10 ori la bancă, în văzul lumii, pentru a obține creditul dorit.

5. Ești tratat cu respect

Uneori, dacă ai deja un credit la o bancă, pe care încă nu ai reușit să-l restitui integral și ai rămas în urmă cu ratele, banca nu îți va da un al doilea împrumut. Mai mult, te va trece pe o listă neagră, a rău-platnicilor, care va circula între diverse bănci, astfel încât îți va fi dificil să obții un împrumut chiar și din altă parte. Dacă aceasta este situația ta, și ai nevoie stringentă de bani, încearcă și la Credius. 😉

Iată deci că, în schimbul unor dobânzi câteodată mai mari (dar fixe și clare), IFN-urile pot avea numeroase avantaje în raport cu băncile. Totuși, ca sfat de final, faptul că poți obține atât de ușor niște bani nu trebuie să te facă să te arunci cu capul înainte, fără să te gândești foarte bine. Concret, eu îți recomand să te împrumuți în mod matur și responsabil, pentru că a lua o sumă de bani mai mare decât poți returna nu este nici în interesul nici al creditorului și nici în interesul tău.

Lasă un răspuns