Piața imobiliară din capitală

Când eram prin anul 2 de facultate, am încercat jobul de agent imobiliar. Nu mult, circa o lună. În acest timp aproape am încheiat un deal, adică o vânzare a unui apartament, numai că clientul meu, cumpărătorul, și-a pierdut în ultima zi o parte din bani la poker. 🙂 Apoi m-am lăsat, dar vreau să vă spun că în această scurtă perioadă am luat contact și cu noțiunea de samsar.

Palatul Parlamentului - Bucuresti

Un samsar este, conform dicționarului, un intermediar într-un anumit domeniu – în cazul nostru, cel al imobilelor. Așa că am putea spune că samsarul face exact ce face o agenție imobiliară: pune în legătură cumpărătorul cu vânzătorul. În timp însă, noțiunea a căpătat conotații peiorative, datorită faptului că acești samsari se comportă deseori ca un fel de bișnițari sau speculanți în domeniul în care activează. V-ați întrebat vreodată de ce nu găsiți un imobil de ocazie, la preț foarte mic (sau la un raport preț/calitate foarte bun) la nicio agenție imobiliară din zonă? Deși uneori mai auziți de X și Y care și-au luat un astfel de apartament de ocazie? Este din cauza acestor samsari.

Dar nu numai a lor: în ultimă instanță, chiar și agențiile imobiliare fac același lucru, punându-și un adaos consistent, că doar din asta fac ele profit. Apelarea la o agenție imobiliară implică semnarea unui contract care nu-ți permite să închei un deal sau să cumperi un apartament pe care ți-l prezintă ei decât prin intermediul lor, ceea ce înseamnă că le vei plăti și lor salariile. Tocmai de aceea nu pot decât saluta apariția unor site-uri de anunțuri imobiliare, care practic elimină comisioanele babane ale acestor intermediari. Vrei să te muți în capitală? Intri pe un site cu apartamente vanzare bucuresti, ca cel din link. Acolo găsești foarte frumos o mulțime de anunțuri postate direct de către vânzători. Pe care le poți sorta și filtra după ce criterii dorești (suprafață, număr de camere, preț etc), excluzând ofertele care nu te interesează.

Dar, o să-mi spuneți unii dintre voi, agențiile au avantajele lor! Spre exemplu, pe un site de anunțuri la liber riști să dai peste niște vânzători care vor să te țepuiască. Cumpărarea unui apartament nu-i ca și cum ți-au lua o bluză nouă de trening. E ceva serios, o faci o dată sau de două ori în viață. Ei bine, mai sus n-am fost 100% explicit: site-ul din link nu este propriu-zis un site de anunțuri tipic, de tipul OLX, ci site-ul celor de la Realkom, o agenție imobiliară focusată pe vânzări și închirieri de apartamente în zona centrală a capitalei. Dar una dintre agențiile care s-au adaptat la secolul 21. Așadar, vrei să postezi sau să cauți anunțuri fără intermediari? Folosești site-ul. Vrei să te asiguri că apartamentul pe care-l cumperi nu are defecte ascunse și că prețul e fair? Apelezi la agenție. La fel, ca vânzător, poți posta un anunț gratuit și fără obligații contractuale, direct pe site, sau le poți solicita ajutorul, obținând o evaluare gratuită a proprietății și consiliere de specialitate. The best of both worlds.

Totuși, chiar și în cazul agențiilor și site-urilor de acest tip, îți va fi dificil să găsești apartamente ieftine de vânzare, mai ales în București. Asta deja nu mai ține de site sau agenție, ci de vânzători și de piața imobiliară din zonă, care este, în opinia mea, exagerată. De exemplu, de multe ori proprietarul cere o sumă exorbitantă pentru o casă dărăpănată sau un imobil despre care am putea spune că aproape că stă să pice (sau este în pericol să se prăbușească la un eventual cutremur, fiind extrem de vechi), doar pentru că se află în oraș. Unii consideră că această piață imobiliară este o bulă care se va sparge în viitorul apropiat, din cauza acestor prețuri nerealiste.

Până atunci, în ultimii ani am o mulțime de tineri vrând să se mute în capitală sau într-un municipiu și-au cumpărat apartamente și case în satele și zonele limitrofe ale respectivelor mari orașe, neputându-și permite prețurile unei locuințe în oraș, ceea ce a creat un fenomen demografic ciudat și interesant.

Lasă un răspuns