Ce sunt bitcoinul și criptomonedele?

Bitcoin, litecoin, criptomonede. Acum câțiva ani, nimeni nu știa de existența lor. Pentru că, de fapt, acum câțiva ani nici măcar nu existau. În 2009, când a apărut bitcoinul, puțină lume știa de el. Iar dintre cei care știau, majoritatea îl luau în râs. Astăzi, aproape toți cunoscătorii și l-ar dori, dar majoritatea populației, care a început deja să afle de el, este reticentă. Oare cum vor evolua lucrurile pe viitor?

bitcoin

Ce este bitcoinul

Bitcoinul este o monedă digitală, monedă virtuală sau criptomonedă. Este, de fapt, o convenție, un număr stocat într-un program – care se numește portofel virtual. O cheie. Un cod. Un cod reglementat nu de state sau de instituții bancare, ci de un algoritm matematic. Nu se știe sigur cine este Satoshi Nakamoto, inventatorul acestui algoritm. De-a lungul timpului, s-au făcut o serie de speculații pe seama lui. Unii spun că este o persoană. Alții că este un grup de programatori. Există voci care consideră că bitcoinul este o invenția unei agenții guvernamentale, oricât de puțin credibil ar fi acest lucru (o să înțelegeți imediat de ce). Cert este că cineva a inventat un algoritm care, pus în practică și rulat pe foarte multe calculatoare, ar duce la nașterea unei monede care îți respectă anonimitatea, este aproape imună la orice tip de atac (furt, spargere informatică etc) și se sustrage controlului sau reglementărilor diverselor state și bănci. Algoritmul a fost acceptat de o mulțime de entuziaști, iar moneda a primit numele de bitcoin

Totuși, ce este bitcoinul?

La început, schimburile se făceau în natură (troc). Apoi au apărut banii, ca o convenție sau o măsură a lucrurilor. Ulterior, lucrurile au evoluat. Gândiți-vă că aveți o mie de lei, cu care cumpărați ceva. Ei bine, acum gândiți-vă că banii respectivi sunt într-un cont bancar, iar voi vă faceți cumpărăturile cu un card. Nu aveți niciun ban lichid în posesia dvs. Aveți doar un card cu niște date și un cod pin. Cardul în sine nu este o hârtie de o mie de lei, ci materializează doar ideea de o mie de lei. Ei bine, bitcoinul seamănă puțin cu cardul. Doar că nu este un card fizic, ci pe calculator. Și nu are acoperire într-o mie de lei reali, sau de dolari. De fapt, bitcoinul este echivalentul leului, sau al dolarului, dar nu se tipărește pe hârtie sau metal și nu există decât ca instrument digital, pe calculator. Ca în cazul unui fel de internet banking.

Cât costă un bitcoin?

La apariția lui, bitcoinii erau foarte ieftini. Mult sub un dolar. Astăzi, o căutare după pret Bitcoin pe un site de profil, ne arată 8233 dolari. Suma fluctuează destul de mult, dar, după cum puteți constata, a avut o creștere uriașă din 2009 și până în prezent. Lucru care face din bitcoin o monedă foarte interesantă și atractivă pentru orice investitor, economist sau informatician.

Cine suportă bitcoinul?

Statele nu recunosc oficial bitcoinul ca monedă. Pentru că bitcoinul este o simplă convenție între oameni, care nu a trecut prin filtrul și reglementările comisiilor financiare și economice. Eu și cu tine ne înțelegem să creem o monedă arbitrară și să facem schimburile în ea. Scăpăm de comisioanele pe care trebuie să le dăm la bănci, de taxele către stat etc. Băncile, evident, nu recunosc nici ele bitcoinii. Dar dacă suntem mulți care cădem de acord asupra acestei monede convenționale, o putem folosi între noi. Și creșterea uriașă a prețului unui bitcoin a făcut ca el să fie adoptat de către din ce în ce mai mulți oameni. Deocamdată, nimic nu este oficial, dar deja diverse firme (mai ales ce oferă servicii pe net) acceptă bitcoinul ca modalitate de plată.

Care este viitorul?

La nivel de rădăcină, există un conflict puternic între natura liberă a bitcoinului și constrângerile de tot felul pe care le impun statul, băncile, oligarhii. În opinia mea, până la urmă fie se va reuși (de către partea din urmă) ca bitcoinul să fie distrus, fie acesta va prevala și va fi acceptat, de voie de nevoie, și în mod oficial. Până atunci, el rămâne o excelentă (chiar dacă ușor riscantă) pistă de lansare pentru oamenii inteligenți.

Lasă un răspuns