Copertinele retractabile și casa viitorului

În România există probabil mulți furnizori de copertine retractabile. Și știu că majoritatea dintre voi asociați aceste copertine cu ideea unor copertine terase, pentru barurile și terasele în aer liber, știți voi, când vreți să vă sorbiți băutura preferată alături de prieteni, la umbra unei copertine sau feriți de ploi, cu niște copertine balcon ca soluție de închidere (parțială sau totală) a balconului de la apartamentul vostru, sau cu un acoperiș de tip marchiza. Și ca dovadă, toate linkurile din acest articol duc spre același site, deci, copertine retractabile pot fi oricare dintre ele. Dar v-ați gândit cum arată o copertină retractabilă futuristică? Adică de viitor. În sfârșit, ce vreau să zic e că în opinia mea ideea unei copertine retractabile nu doar că nu o să moară, ci o să se regăsească ca piesă de rezistență în casa viitorului, peste 50 sau 100 de ani. Iată de ce:

copertina terase

1. Copertine retractabile egal flexibilitate

Cum vă imaginați, mai precis, o casă a viitorului? Eu mi-o imaginez ca oferindu-ți o flexibilitate cât mai mare. Iar copertina retractabilă îți oferă deja această flexibilitate. Noi am fost învățați (de pe vremea lui Ceaușescu) cu blocuri de tip cutii de chibrituri, a căror singură posibilitate de închidere era închiderea completă, cu acoperișuri fixe, dar o copertină retractabilă îți oferă posibilitatea de a o lua jos (sau de a o plia sau retrage sau retracta etc) atunci când dorești să te bucuri de aerul liber fără a avea nimic deasupra capului. Din acest punct de vedere, copertinele retractabile sunt asemenea mașinilor decapotabile, constituind deci o soluție superioară acoperișurilor fixe, clasice. Și fiind mai flexibile, eu zic că sunt mai de viitor.

2. Copertine retractabile egal mobilitate

Dacă o poți plia și întinde, sau monta și lua jos, păi înseamnă că o poți și lua cu tine mult mai ușor. Ca melcul care-și duce cochilia în spate. Sigur că mă întind puțin, adică duc lucrurile la extrem, dar gândiți-vă la soluția unei mici construcții improvizate în verde, pe terenul vostru, unde să puteți sta la o masă și consuma niște mici cu bere, în timpul verii. Veți dori dacă nu o umbrelă, atunci măcar o copertină retractabilă, care va fi destul de ușor de montat într-o astfel de situație. Adică o puteți adapta mai ușor pentru așa ceva. Bonus, fiind copertină retractabilă, o puteți retrage (sau retracta) atunci când nu plouă și temperatura de afară nu e foarte ridicată (așa încât nu aveți nevoie de răcoare), ca să vă bucurați de cerul liber de deasupra voastră.

3. Există deja copertine retractabile inteligente

Am citit, pe site-ul din linkurile anterioare, că există deja copertine retractabile cu senzori de vânt, lumină și temperatură, lucru ce le transformă în copertine inteligente. Cum acționează aceste copertine retractabile inteligente? Este destul de simplu de dedus: ele pot fi programate astfel încât, la o anumită temperatură, să se deschidă sau să se retracteze singure. La fel când plouă sau e vânt, se pot activa singure, fără a avea nevoie de un imput din partea noastră. Cum ziceam, un prim pas spre casa viitorului.

Sumar la copertine retractabile

Ok, adevărul e că încă nu suntem acolo. Pentru că, într-adevăr, astăzi mai degrabă asociezi o copertină retractabilă cu o marchiză sau cu niște copertine terase decât cu un design futuristic, al unei case din viitor. Dar în esență, această casă a viitorului va fi flexibilă, mobilă și inteligentă. Poate că stilul acoperișului se va schimba, în timp. Dar copertina retractabilă se apropie de această flexibilitate de care vorbeam și care va caracteriza nu doar acoperișul, ci toate componentele locuinței nepoților și strănepoților noștri. Așa că nu ne rămâne decât să ne gândim cum se vor implementa aceste atribute (cel mai important fiind, în opinia mea, mobilitatea) în casa viitorului. Până atunci, copertina retractabilă inteligentă este un prim pas în acest sens.

Lasă un răspuns