Povestea echilibrului incepe din primii ani de viata

Copilaria se traduce prin jucarii, timp liber, veselie, vacante la bunici, dulciuri. Si desigur mult indragita bicicleta care iti trezeste cele mai frumoase amintiri din aceasta perioada. Acum, la maturitate a venit randul tau sa redai bucuria mersului pe bicicleta copilului tau. Sau poti sa imbini utilul cu placutul si sa faci din mersul pe bicicleta o modalitate excelenta de a petrece timp cu familia ta.

bicicleta

Timpul liber al parintilor merita a fi fructificat in interesul copiilor, fara doar si poate. Despre importanta de a petrece timp cu familia ai tot auzit, insa metode de a pune asta in practica, poate mai putin. Mersul pe bicicleta este o activitate antrenanta care prezinta numeroase avantaje. In primul rand copilul se va dezvolta armonios, iar relatia parinte – copil va fi una armonioasa. Solutia este sa achizionezi biciclete potrivite fiecarui membru de familie, in functie de sex, varsta, abilitati, etc. Insa dilema exista atunci cand in familie apare un nou membru, caruia ii mai trebuie ceva timp pana sa detina controlul propriei biciclete.

Inca din primii ani de viata trebuie sa ii insufli piticului bucuria acestei activitati. In acest fel, copilul va fi pregatit sa devina stapanul propriei sale biciclete chiar de la cele mai fragede varste. Din fericire exista variante in acest sens, care trebuie adaptate in functie de varsta juniorului, de factorii de mediu, de preferintele tale sau ale lui.

Mijlocul cel mai sigur – remorca de biciclecta

Cum functioneaza asta? Simplu. Remorca este un simplu accesoriu care se ataseaza in spatele sau in fata bicicletei. Practic, remorca nu este altceva decat un scaunel imbracat in intregime in material impermeabil, fixat pe 2 roti, pentru a avea stabilitate. Desigur ca siguranta copilului in timpul „calatoriei” nu este deloc neglijata, ba dimpotriva, remorca este prevazuta cu un sistem de protectie, in eventualitatea unui accident. Insa pozitionarea sa este gandita in asa fel incat sa nu poata fi atinsa de copil. Inaltimea remorcii este iarasi un element important, care de regula este foarte joasa pentru a evita un impact dur cu solul in cazul unei caderi.

Inainte sa achizitionezi remorca, trebuie sa verifici daca este prevazuta cu centuri de siguranta. Dispozitvul cu care se ataseaza de bicicleta trebuie sa fie cat mai flexibil de asemenea. Pentru a o face cat mai vizibila si celorlati participanti la trafic, trebuie sa ii atasezi un stegulet reflectorizat, daca nu este dotata deja cu asta.

Remorcile sunt recomandate celor care detin o anumita experienta in ciclism, pentru ca necesita o deosebita atentie. Fiind mai late decat biciclete MTB, trebuie sa fii foarte atent atunci cand iei curbele.

Scaunul de bicicleta – o solutie practica

Multi parinti opteaza pentru aceasta varianta, in ciuda faptului ca metoda anterioara este recomandata de catre specialisti. Scaunul se prinde deasupra rotii din spate de fiecare data. Desigur ca si aici se are in vedere siguranta celui mic, de aceea este indicat sa te orientezi catre un scaun cu spatar inalt, care sa protejeze gatul copilului. Riscul ca juniorul sa isi prinda piciorusul in roata bicicletei este eliminat prin suportul adecvat membrelor inferioare cu care sunt prevazute scaunelele. Centura de siguranta este indispensabila in acest context. Abilitatile adultului privind balansarea, echilibrul trebuie sa faca fata presiunii care apasa asupra vehiculului in timpul mersului, generata de greutatea scaunului de bicicleta. Trebuie sa fii extrem de vigilent, precaut si sa iti rezervi timpul necesar franarii.

Practicand aceasta activitate, poti considera ca i-ai oferit deja copilului tau primele experiente ale mersului pe bicicleta. Dupa ce ai parcurs aceasta etapa, va veni vremea cand nici scaunul, nici remorca nu il vor mai multumi pe cel mic. Atunci o sa iti dai seama ca a venit momentul ca cel mic sa aiba propria sa bicicleta.

Lasă un răspuns