Dezinfectanti medicali pentru o lume mai sănătoasă

Capitolul dezinfectanti medicali este deseori trecut cu vederea de omul obișnuit. Vedem în presă sau la televizor o mulțime de cazuri în care diverse spitale nu s-au dotat corespunzător cu dezinfectanti medicali, dar nu le acordăm prea mult interes, deoarece noi aproape niciodată nu folosim astfel de dezinfectanti medicali în viața personală și nu constatăm că ne îmbolnăvim sau că survin alte efecte neplăcute. Cu toate acestea, subiectul este unul foarte serios, din câteva considerente pe care le voi prezenta mai jos, iar noi ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili (cel puțin cu spitalul unde alegem să ne tratăm) la vizionarea unor astfel de știri.

1. Chiar și noi folosim dezinfectanti medicali, chiar dacă le spunem altfel

spalare cu sapun

Banalul săpun lichid sau solid este un dezinfectant pentru maini, la fel cum șamponul este un dezinfectant pentru păr. Ce s-ar întâmpla dacă nu ne-am spăla niciodată pe mâini? Sau dacă, după ce am veni cu mâinile negre de mizerie, pentru că am avut de lucru la mașină sau prin garaj, am mânca fără să ne spălăm și dezinfectăm mâinile în prealabil? Evident, șansele de a ne îmbolnăvi ar exploda. Așadar, este logic și firesc ca personalul unui spital să folosească, la rândul lui, un dezinfectant pentru maini de calitate, care să-i asigure o igienă impecabilă.

2. Dezinfectantii medicali sunt absolut necesari în spitale

Dacă noi obișnuim să ne spălăm pe față și pe mâini regulat, chiar și atunci când nu suntem murdari (cum ar fi dimineața, după ce ne trezim), cu atât mai stringent este ca într-un spital să se folosească dezinfectanti (de tot felul: pentru mâini, în cazul medicilor și asistentelor, dezinfectant instrumentar, pentru sterilizarea instrumentelor folosite de personalul medical etc), deoarece spitalele pot fi puncte focar de îmbolnăvire și chiar de proliferare a unor epidemii! Nu v-ați gândit la lucrul ăsta, nu-i așa? Că locul unde mergi pentru a te vindeca poate să te îmbolnăvească. Și totuși, este adevărat.

3. Dezinfectantii medicali previn infecțiile nosocomiale

Punctul anterior este atât de important, încât trebuie subliniat cu putere. Deoarece în spital se adună foarte mulți bolnavi, iar într-un salon există mai multe paturi cu pacienți, virușii, bacteriile și microbii de la un bolnav pot fi transmiși cu ușurință la ceilalți bolnavi din salon și apoi din spital, dacă nu se folosesc metode adecvate de sterilizare și igienizare. Astfel încât mergi la spital să te vindeci de o boală și riști să contactezi alte 10 boli, de la ceilalți bolnavi. Astfel de infecții ce pot fi contactate în unitățile spitalicești care ar trebui să ne vindece, cu germeni proprii acestor unități, se numesc infecții nosocomiale și, din păcate, România nu stă deloc bine la capitolul ăsta, din câte am înțeles. Cu atât mai mult, necesitatea unor dezinfectanti medicali puternici și de calitate, care să fie folosiți în mod corespunzător, pentru a preveni apariția acestor infecțiilor nosocomiale. Și nu doar pielea sau instrumentele trebuie spălate și dezinfectate corespunzător, ci toate suprafețele pe care alți bolnavi pot pune mâna, folosind un dezinfectant pentru suprafete avizat de Ministerul Sănătății.

4. Dezinfectantii medicali există și sunt accesibili chiar și în România

În sfârșit, să nu credeți că noi trăim într-un fund de lume sau că normele sanitare specifice Occidentului nu sunt valabile și la noi. Există și în țara noastră modalități de a-ți procura dezinfectanti medicali de calitate, avizați de Ministerul Sănătății, un exemplu fiind site-ul din linkurile de mai sus, iar prețurile sunt, după cum se poate observa, rezonabile și accesibile. Așadar, un spital care nu se dotează corespunzător din acest punct de vedere nu are, practic, nicio scuză.

Iar ce putem noi face, ca oameni simpli (și potențial pacienți), este să fim mai atenți la acest capitol și să punem presiune pe medicii care ne tratează (sau să evităm spitalele care nu se dotează corespunzător), pentru că, în fond, este vorba de sănătatea și de viața noastră.

Lasă un răspuns