Implanturi dentare pentru o gură perfectă

Dacă îți vei acorda câteva minute pentru a te pune la curent cu ultimele descoperiri tehnologice, vei fi uimit de progresul pe care l-a făcut știința. Să luăm de pildă domeniul sănătății orale (a gurii). Pe vremea când eram copii, părinții ne spuneau că trebuie să ne spălăm pe dinți, pentru că altfel îi vom pierde și nu îi vom mai putea înlocui. În timp ce și astăzi este vital să ai grijă de dinții tăi, stomatologia modernă îți poate reface o „gură perfectă” chiar și în cazul celor mai severe afecțiuni dentare, mergând până la lipsa completă a dinților și atrofierea osului maxilar. Iar la baza acestor lucrări stomatologie moderne regăsim aproape întotdeauna o serie de implanturi dentare de calitate, care astăzi sunt accesibile aproape oricui.

dinti sanatosi

Ce sunt aceste implanturi dentare?

Un implant dentar reprezintă înlocuirea dintelui (pe care nu-l mai avem) cu un dinte artificial, care să arate și să se comporte la fel de bine ca cel natural. Procedura poate fi explicată simplu, în câteva cuvinte, dar implică uneori operații de mare finețe și precizie, alături de o echipă de specialiști (chirurg, anestezist etc) ajutați de o aparatură ultra-modernă. Rezultatele, totuși, sunt pe măsură.

În linii mari, implantul dentar presupune inserarea unei rădăcini artificiale, care poate fi metalică (zirconiul și titanul sunt două materiale utilizate în această direcție), în osul maxilar sau mandibular, acolo unde a existat înainte o rădăcină a unui dinte natural. Procedura este minim invazivă și cu riscuri relativ mici, deoarece dinții au proprietatea interesantă că sunt printre puținele, dacă nu singurele organe tolerate de organism chiar și când mor. De exemplu, un dinte al cărui nervi a fost omorât este în continuare tolerat de către organism, deși practic el este acum un corp străin. În mod similar, și rădăcina implantată de medic va fi tolerată foarte bine, numindu-se tocmai din acest motiv biocompatibilă. Pe această rădăcină se înfășoară ulterior, de exemplu, o coroană ceramică sau din alt material, care arată la exterior ca un dinte natural.

Implanturi dentare avansate: implant zigomatic și adiție de os

Implantul dentar este excelent din multe puncte de vedere: estetic, funcțional, pentru vorbire și masticație etc. Dar uneori operația de implantare poate fi dificilă, prin prisma faptului că osul mandibular s-a retras și atrofiat foarte mult, datorită faptului că am pierdut dinții cu mult timp în urmă. În lipsa dinților și a masticației care să stimuleze osul, acesta se atrofiază, adică își reduce dimensiunile, masa osoasă efectivă, și astfel ajunge în situația de a nu mai putea susține un implant dentar. Totuși, există chiar și la noi în țară clinici (cea din linkuri fiind un bun exemplu) unde această problemă poate fi surmontată în două moduri: prin adiție de os sau prin folosirea unui implant zigomatic.

Ca să vorbim de un implant dentar, trebuie mai întâi să avem suficientă masă osoasă în care să implantăm acea rădăcină. În caz de insuficiență, se poate face adiție de os cu membrană de colagen sau grefă osoasă cu os autogen sau autoloc. De exemplu, cu os preluat din șolduri sau picioare. Dar această procedură este de durată și costisitoare, așa că pacientul poate recurge la soluția unui implant zigomatic. Un implant zigomatic este un implant dentar de lungime mare (30-55 mm în loc de 8-18 mm), care trece prin osul mandibular și se ancorează direct în osul zigomatic. Motivul este că osul mandibular s-a atrofiat și nu poate susține noul dinte, așa că se recurge la osul zigomatic, care este mai depărtat de gingie dar care nu prezintă această atrofie.

Conform informațiilor de pe clinicadrdragus.ro, la Clinica Dr. Drăguș se pot efectua o serie de combinații avansate de implanturi zigomatice posterioare și implanturi dentare normale în maxilarul anterior, sau chiar implanturi zigomatice complete, care să redea o dantură perfectă chiar și în cele mai severe cazuri de atrofiere osoasă.

Proteze pe implanturi dentare

Până acum am vorbit despre implanturi dentare ca bază pentru niște dinți artificiali, dar aceste implanturi se pot folosi la o multitudine de alte lucruri. Cum ar fi la susținerea unor coroane dentare sau a unor proteze. Aceste proteze pot fi la rândul lor proteze mobile pe implant, adică proteze mobile ancorate pe implanturi, ce se pot da jos de către purtător, având avantajul că astfel pot fi spălate și curățate mai bine, sau proteze dentare fixe pe implanturi, care la rândul lor se pot înșuruba sau se pot cimenta (fiecare variantă având avantajele ei). Aici implanturile joacă exact rolul unor rădăcini naturale (care și ele pot constitui baza unor coroane sau proteze). De exemplu, în cazul protezelor mobile pe implanturi, implanturile dentare pot compensa gingiile atrofiate, care ar face dificilă purtarea unor proteze. Astfel, protezele se pot fixa atât pe implanturi cât și pe gingie/os, deci mixt, oferind o siguranță și un nivel de confort mult superior.

Implanturi dentare: concluzie

Așadar, inclusiv persoanele vârstnice pot avea o gură perfectă cu ajutorul acestor implanturi dentare. Și cum dinții artificiali arată la fel de bine ca cei naturali și nu se cariază, iar smalțul nu este nici el perfect, poate că, cine știe, într-un fel o lucrare complexă și garantată pe viață îți va oferi o gură mai aproape de ideal decât în varianta dinților pe care îi aveai de la Mama Natură.

Lasă un răspuns