Rolul jucariilor este mai complex decat credeai

Automat cand te gandesti la copii ai in minte jucarii dintre cele mai colorate, vesele si interesante. Nu iti poti imagina sa nu existe o corelatie intre cele doua parti. Si totusi, de ce concret sunt jucariile importante nu se gandeste multa lume.

Cu rol educativ, ajuta sa descopere lumea. Jucariile pot fi considerate primele unelte ale celor mici, in misiunea de a explora mediul inconjurator si nu numai. Nu pot fi considerate indispensabile, insa cu siguranta pot fi vazute ca o maniera creativa de a invata despre viata, de a-si descoperi aptitudini diverse si a invata mai multe cu fiecare ocazie.

Rolul jucariilor haioase

Se spune ca nimic nu este intamplator, astfel ca si preferinta unui copil pentru un anume tip de jucarie poate scoate la iveala anumite aspecte de definitie a personalitatii. Daca adultii decid ce tip de jucarie va primi copilul, atunci acestia trebuie sa tina cont si de rolul terapeutic al unor tipuri. A se oferi cadouri haioase copii reprezentand jucarii reflecta mai degraba preferinta adultilor decat exprimarea convinsa a destinatarului despre tipologia jucariei.

manusi-de-box-knock-out

Specialistii spun ca aceasta manifestare in general a parintilor care incearca sa influenteze copiii sa aleaga jucarii dupa genul lor, papusile pentru fetite, masinile pentru baieti, sunt si cei care vor descuraja pe cei mici in a alege si altceva. Este adevarat ca un baiat care are preferinte de joaca mai degraba specifice fetitelor are si sanse sa creasca devenind un adult mai sensibil din fire.

Jucarii cu rol terapeutic

Daca se intentioneaza a se alege o jucarie menita sa ofere relaxare si sa diminueze o stare de stres, trebuie sa existe un interes pentru anumite clase de produse. Din acest punct de vedere, psihologii spun ca jucariile ideale sunt cele care implica concepte precum cele de daruire, de socializare sau impartire. De asemenea, sunt preferate jucariile ce au o forma armonioasa, de evitat cele in colturi ce pot predispune la stare de agresivitate.

Jocurile de perspicacitate sunt si ele cu rol terapeutic, insa acestea nu ar trebui sa fie de un nivel prea mare privind dificultatea. Riscul este acela de a crea frustrare.

Celebrele jucarii de plus – utile sau nu

O idee clasica despre ce tip de jucarie sa alegi pentru un copil se refera la cele din plus, cu tot felul de forme si culori, reprezentand de regula animalute. Nici acestea nu sunt de neglijat din punct de vedere terapeutic. Un studiu ce dateaza din 2001 arata ca pacientii cu dementa au inregistrat progrese in terapia cu astfel de jucarii.

De asemenea, copiii cu autism pot avea parte de o dezvoltare de limbaj, cand in terapia lor sunt introduse si jucarii de acest gen.

Dincolo de aceste aspecte, jucariile din plus sunt moi si dragalase, induc o stare de bine si implicit pot contribui la o stare de bine a copilului. Avand in vedere ca pentru unii sunt miniaturile unor personaje indragite din povesti sau desene animate, acestea capata un grad de popularitate cu atat mai sporit.

Asadar, daca viitoare cand vei fi in cautarea unei jucarii nu neglija rolul ei exact, tinand seama de ce pot invata cei mici prin manuirea si joaca cu obiectele in cauza.

Lasă un răspuns