Când stai prea mult în State

Sunt iritat și trebuie să v-o spun și vouă. Mi-a ajuns până peste cap și deja fac alergie ori de câte ori văd sintagma “aplică aici” pe vreun site care îmi cere să completez un formular. Cum este, de exemplu, site-ul de work and travel în SUA de unde provine captura de ecran de mai jos:

aplica acum

Cam așa se întâmplă când stai prea mult timp prin SUA, ajungi să uiți limba română. Dragi autori ai site-ului și dragi cititori, că 90% dintre voi faceți aceeași greșeală, în limba română nu spunem “aplică” în acest context, că verbul românesc “a aplica” nu are și sensul celui englezesc din acest context. În română, a aplica înseamnă a pune în practică. De exemplu, citești o rețetă de bucătărie, după care o aplici, adică o pui în practică, adică prepari felul de mâncare despre care e vorba în acea rețetă, urmând pașii de acolo. Asta înseamnă a aplica. Pe de altă parte, când vrei să completezi un formular sau să faci o cerere, nu aplici, ci te înscrii!

Ceva mai jos pe aceeași pagină, ni se promite acces la stilul de viață american:

Pentru americani, familia este cea mai importanta pe scara valorilor. In cele mai multe dintre familii, dupa varsta majoratului, copiii devin independenti, cautandu-si un job sau mergand la facultate.

după care ni se spune că putem alege locația preferată. Cuvântul românesc locație, provenit din franceză, desemna o (taxă de) chirie și n-avea nimic în comun cu englezescul location. La fel cum nici resortul românesc n-are nimic de-a face cu resort-ul englezesc, care înseamnă de fapt stațiune (asta n-am văzut-o pe site). Dar, în urma uzului eronat, până la urmă s-a acceptat oficial și sensul de loc pentru locație.

Altfel, adică în pofida acestor mici derapaje lingvistice, sigur că site-ul merită menționat și poate chiar recomandat, deoarece (conform informațiilor de pe pagina cu internship SUA) el oferă proaspeților absolvenți de Turism, IT, Maketing, Management, Business, Comert, Finante și Agronomie cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani posibilitatea unor schimburi culturale și profesionale cu cei din SUA. Concret, un internship SUA îți asigură o perioadă în care poți lucra în domeniul favorit în State, dobândind experiență și lărgindu-ți perspectivele, și este plătit cu sume cuprinse între 8 și 15 dolari pe oră. Evident, poate fi o rampă de lansare pentru cei care doresc să exploreze țara tuturor posibilităților. Și nu-ți cere cunoașterea limbii engleze decât la nivel mediu.

Programul este valabil și pentru non-absolvenți, cu condiția să aibă minim 5 ani de experiență într-unul din domeniile menționate. Până la urmă, parcă aș uita și eu puțin limba română, pentru o excursie plătită peste ocean! 🙂

Lasă un răspuns