Ce sunt soluțiile ERP

Acronimul ERP vine de la Planificarea Resurselor Întreprinderii, sau, în engleză, Enterprise Resource Planning. Suntem la capitolul business, mai precis aplicații software pentru întreprinderi mici și mijlocii, iar în acest context o soluție ERP are rolul de a asigura fundamentul necesar gestionării întregii activități a firmei respective pe calculator. Adică, o aplicație complexă (sau mai bine zis un complex de aplicații) care să acopere orice nevoie software pe care ar putea-o avea firma în cauză. Dar este oare posibil ca o unică soluție software să se potrivească oricărei firme? Păi, cam ăsta e dezideratul din spatele unei soluții ERP.

aplicatii business

Într-adevăr, există nenumărate firme, cu diverse domenii de activitate și deci cu un specific diferit. Numai în București, de exemplu, numărul lor depășește 170.000. Cum ai putea crea un soft care să fie suficient de flexibil, încât să se adapteze la fiecare? Ei bine, dacă excludem firmele foarte mici sau cu nevoi informatice minimale, orice companie serioasă, care își ține activitatea pe calculator, bifează câteva capitole binecunoscute. Astfel, orice firmă care desfășoară activități de achiziții și vânzări va avea nevoie de o aplicație care să poată emite facturi sau care să țină evidența bunurilor din stoc. Contabilitatea trece și ea, mai nou, printr-un soft de calculator, deoarece este mult mai simplu și mai eficient așa. În afară de asta, legile fiecărui stat impun menținerea anumitor evidențe financiar-contabile care și el pot fi procesate automat, de un calculator. Așa că un sistem ERP este o colecție de module sau aplicații particulare pentru fiecare posibilă nevoie a unui IMM, aplicații ce sunt optimizate și intercorelate. Sau, dacă vreți, o aplicație pentru fiecare departament al firmei. Și cam asta-i tot.

Cum puteți folosi în mod practic informațiile de mai sus, dacă aveți o companie și vreți să fiți cât mai productiv? În primul rând, merită să menționez că una dintre cele mai cunoscute soluții ERP din lume este platforma Microsoft Dynamics NAV, dezvoltată de celebra companie care face și sistemul de operare cu numele Windows. Tot Microsoft se află și în spatele celui mai popular și optimizat pachet de Office de la ora actuală, respectiv Microsoft Office, așa că puteți deduce că se pricep la ceea ce fac. Dar Microsoft Dynamics NAV este mult mai mult decât o simplă colecție de instrumente de tip Office, fiind, printre altele, dezvoltat în cloud, fapt care permite o sincronizare perfectă și aproape instantanee între diversele aplicații, module, utilizatori etc. Iar dacă nu vă place faptul că sediul Microsoft se află în Silicon Valley, tot ce vă rămâne de făcut este să căutați o solutie ERP in Romania care să fie bazată pe produsul lor, adică să aibă în spate aceeași platformă și să ruleze pe aceleași servere Azure, dar să fie adaptată, explicată și particularizată la nevoile dvs. Succes!

Lasă un răspuns