Haine ieftine sau haine scumpe?

Haine ieftine sau haine scumpe, aceasta e întrebarea. Conform unui studiu recent care n-a fost realizat de nimeni dar a avut loc în capul meu, judecând după numărul mare de haine second hand care se vând prin piețele din țară, se pare că majoritatea românilor preferă să se îmbrace cu haine cât mai ieftine, la mâna a doua. Haideți să vedem puțin niște argumente în favoarea hainelor ieftine și încă câteva în favoarea celor scumpe. Mă rog, părerea mea. Sunteți liberi să v-o exprimați pe a voastră în comentarii.

magazin de haine

Argumente în favoarea hainelor ieftine

Principalul avantaj al hainelor second hand îl constituie, evident, prețul, mult mai mic decât în cazul hainelor de firmă. Și, dacă mă gândesc bine… cred că ăsta e și singurul avantaj. Altul nu-mi vine acum în minte, exceptând poate cazul în care vrei să te călugărești și renunți la toate posesiile din lumea asta și te îmbraci cât mai sărăcăcios.

Argumente în favoarea hainelor scumpe

De regulă, hainele scumpe sunt haine de firmă. Evident, ele vin cu mai multe avantaje la pachet sau balot: sunt noi, așa că nu comportă riscul contactării vreunei boli de piele de la fostul proprietar, nu sunt decolorate și țin mai mult. Rezistența crescută le este asigurată și de calitatea superioară a materialului, care le face totodată mult mai confortabile. Niște haine de firmă îți permit să te afișezi oriunde cu ele, chiar și într-un cerc pretențios, adică le poți purta cu orice ocazie fără să-ți fie jenă.

De ce, atunci, atât de mulți români se îmbracă cu haine proaste, conform studiului mai-sus amintit? 🙂 Răspunsul e că, din păcate, românii nu au bani. Și nu vorbesc de mine sau de tine, care măcar ai un telefon sau un calculator de pe care citești aceste rânduri. În lumea reală, la nivelul omului de rând, banii sunt deseori un lux. Omul de la țară, de exemplu, și-i drămuiește cu grijă, ca să-i ajungă de mâncare și medicamente. Pentru un pensionar, un costum de firmă este mai scump decât venitul lui lunar.

Sigur că, pe de altă parte, raportul preț-calitate este mai prost în cazul unei haine de firmă (sau ce credeai?), deoarece această haină taxează întotdeauna și orgoliul purtătorului. Adică, ar fi mai inteligent să cumperi o haină din același material și având aceeași calitate, dar no-name și care deci e mai ieftină decât una de firmă. Simplul fapt că poartă un anumit nume pe etichetă îi aduce un preț mărit.

În concluzie, nu știu, zic și eu, probabil cea mai bună alegere este calea de mijloc. Aia în care nici nu cumperi toate rupturile aduse de țigani, dar nici nu dai banii pe un produs vestimentar pe care-l găsești la jumătate prețul de la o altă firmă, exact la aceeași calitate. Sau, o alternativă inteligentă, găsești un magazin care aduce haine second hand en gros de firmă și îți faci cumpărăturile de acolo.

Că, oricum, o haină second hand de firmă s-ar putea să fie mai bună decât una obișnuită, făcută în România sau pe vapor, din fibre sintetice. Și mai ieftină. Și, dacă a fost bine întreținută, la fel de prezentabilă. În fond, și hainele noi vor ajunge “second” după ce le purtăm o dată sau de două ori…

Lasă un răspuns